Dressyr
7 oktober 2019 19:00
Ridsportplus

Gabriella Tichelaar rider mot Grand Prix

NationelltFör tio år sedan tog Gabriella Tichelaar steget från hobbyryttare till hästar på heltid. Under den tiden har hon arbetat med First Choice, som kom till Gabriella som 3-åring och nu har vinster upp till Intermédiaire. I helgen vann de Intermédiaire I på Strömsholm, och nu siktar Gabriella mot Grand Prix - det blir detbut både för henne och för hästen.

Gabriella Tichelaar rider mot Grand Prix
Gabriella Tichelaar satsar mot Grand Prix på First Choice DWH. I helgen vann de Intermédiaire I på Strömsholm. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Strömsholms Ridsportförenings nationella dressyrtävlingar i helgen vann hemmaryttaren Gabriella Tichelaar lördagens Intermédiaire I. Bland 17 startande i klassen fick hon tillsammans med First Choice DWH (KWPN val f-10 e Johnson-Elcaro, uppf W. Van de Heuvel) 68,823 procent och red hem 1 500 kronor. Ekipaget kom även tvåa i söndagens Msv A:1 på 70,342 procent.

Gabriella Tichelaar är den tidigare hobbyryttaren som sadlade om och gick för hästlivet på heltid.
– Tidigare arbetade jag som florist, men i tio år har jag hållit på med hästar på heltid, säger Gabriella till Ridspport – men hon tillägger samtidigt att hästar har funnits med henne hela livet.

Idag driver hon en uppfödning i liten skala, hon har ett antal elever och så utbildar och tränar hon unga hästar. Det smidiga avståndet på tio minuter till Strömsholm underlättar.
– Även om jag har alla hästar hemma så är jag varje dag på Strömsholm.

Köptes loss för två år sedan

Med First Choice har Gabriella fått sina största framgångar. Hästen kom till henne när han var tre år och bara insutten. Då ägdes han av 2M2 Horses, men för två år sedan köpte Gabriella loss honom. Tillsammans har de varit med på Breeders, Falsterbo och Elmia, och nu har de haft flera segrar i Intermédiaire.
– Nu klättrar vi upp i klasserna, och det är så kul att ha gjort hela den här resan med honom från början.

191007_gabriellatichelaar2
Prisutdelning och ärevarv för Gabriella Tichelaar och First Choice DWH. Foto: Privat

Målet är nu att First Choice ska bli en Grand Prix-häst. Gabriella själv har aldrig ridit Grand Prix utan kallar sig nybörjare på den nivån. Men hon tror att First Choice har den potential som behövs.
– Han har tre helt fantastiska gångarter och en riktigt stor arbetsvilja som aldrig tar slut, berömmer Gabriella.
– Han har lite nerver och är lite speciell, men med sin goda arbetsmoral är han kul att jobba med.

Rider för stora namn

Till sin hjälp i upplägget mot målet har Gabriella stora namn. Till vardags tränar hon för Marianne Essen på Strömsholm, och en gång i veckan rider hon för Louise ”Lussan” Nathhorst.
– Dessutom har jag turen att få vara med på Kyra Kyrklunds träningar så jag har helt fantastiskt fina tränare.

Med den stora arbetsviljan hos First Choice får Gabriella gå försiktigt fram och hon säger att de egentligen inte tränar så mycket. Men hon känner att de har ett bra upplägg och siktet mot Grand Prix är inställt till slutet på nästa år, eller kanske året därpå. Innan de kommit dit fortsätter de att träna på.
– Vi ska rida vid de stora tävlingarna i Enköping och så har jag en förhoppning om att få starta internationellt, säger Gabriella om de närmsta planerna.
– Sedan blir det vinterträning, det ska bli skönt att få fokusera på de svåra sakerna.

Söndagens Intermédiaire I B hade 14 startande och vanns av Malin RinnéQurinell (SWB hingst f-08 e Quarterback-Ampere, uppf Sundsmåla Gård AB) med 68,837 procent. Prispengarna i denna klass var 1 600 kronor.

Start- och resultatlistor Strömsholm

Dubbelsegrar för Britt-Marie H-Ivarsson

Britt-Marie H-Ivarsson vann högsta klassen vid Ljungby Ridklubbs nationella dressyrtävling. Tillsammans med Rudolph (SWB val f-11 e Zuidenwind-Rosevelt, uppf Britt-Marie H-Ivarsson segrade hon bland tio startande i Intermédiaire I på 70,294 procent och red hem 1 200 kronor. Ekipagen vann även Prix S:t Georges på 71,324 procent.

Start- och resultatlistor Ljungby

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden