Veterinärt
8 januari 2023 12:20
Ridsportplus

Gaffelbandsskada kräver lång rehab

HästhälsaVid gaffelbandsskador är det viktigt med samarbete mellan veterinär, djursjukgymnast och hovslagare. För hästägaren gäller det att ha tålamod och inte forcera träningen.

Gaffelbandsskada kräver lång rehab
Gaffelbandsskador kan drabba alla typer av hästar, men är vanligast hos sporthästar. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När hästen råkar ut för en gaffelbandsskada får hästägaren ställa in sig på en längre period av rehab och flera återbesök hos veterinären. Sju månader brukar vara minimum innan hästen kan tränas som vanligt igen.

– Det finns inte ett färdigt kakrecept för rehab efter en gaffelbandsskada, utan allt beror på skadans omfattning och läge, säger Anna Havsjö, djursjukgymnast vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

Skador i gaffelbanden kan drabba alla hästraser och förekommer mest hos tävlingshästar.
– Det är ofta bakben som drabbas på trav- och dressyrhästar, medan det är frambenen på galoppörer och hopphästar, säger chefsveterinär Flemming Winberg, Evidensia Hästsjukhuset Stav i Tungelsta.
– Generellt sett är dessa skador inte så vanliga, men besvärliga när de uppstår.

Större risk med djupt och tungt underlag

Flemming
Flemming Winberg är hästkirurg och chefsveterinär vid Evidensia Hästsjukhuset Stav. Under sin tid som chefsveterinär vid Djursjukhuset i Helsingborg initierade och utvecklade han samarbete med fysioterapeuter i samband med ortopediska problem.

Gaffelbandsskador kan inträffa på grund av ett direkt trauma, men vanligaste orsaken är övertänjning i hög hastighet eller långvarig överansträngning. Djupt och tungt underlag ökar risken.

Vissa hästar kan vara predisponerade för gaffelbandsskada på grund av sin exteriör.
– Mycket böjda och mycket raka hasor kan innebära att hästen är i riskzonen. Det finns studier som visar att ungefär 160 graders vinkel i hasen, en rak has, ger en klart ökad risk för gaffelbandsskador, säger Flemming Winberg.

Dessutom med dålig prognos.
– Den raka hasvinkeln är ofta kombinerad med mycket långa och veka kotor och då får kotan överta elasticiteten i benet, med överansträngning av gaffelbandet som följd. Dessa hästar har ofta mycket lågt ansatta kotsenben, eftersom gaffelbandet under uppväxten har förlängts för att kunna överta den fjädrande effekten på benet.

Anna-havsjo-i-arbete-image-(006)
Anna Havsjö träffar hästar med olika problem, bland annat hästar med gaffelbandsskada.

Svullnad och värme är första tecknen

Anna-havsjo-image-(005)
Anna Havsjö är legitimerad sjukgymnast med vidareutbildning inom veterinärmedicin och godkänd av Jordbruksverket som djurhälsopersonal. Hon är knuten till Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

Skador kan inträffa på olika delar av gaffelbandet; i infästningarna, på stammen eller på grenarna. Symtomen vid gaffelbandsskada är att hästen blir svullen och varm i området, visar ömhet vid tryck samt är mer eller mindre halt.

Den första åtgärden är att kyla benet och ställa hästen i boxvila. Därefter kontaktas veterinär. Veterinären gör en klinisk undersökning och så snart svullnaden lagt sig kan skadans läge och omfattning bedömas med ultraljud. Ultraljudsundersökning används sedan kontinuerligt under läkningsprocessen för att se hur läkningen fortskrider.

Vid en grav gaffelbandsskada krävs boxvila under fyra till sex veckor, i mindre allvarliga fall kan tiden bli kortare.
– Boxvilan ska vara en kontrollerad, aktiv vila med muskelaktiverande övningar, poängterar Anna Havsjö. Genom olika former av taktil stimulans kan hästens proprioception, dess kroppsuppfattning, ökas. Det kan ske med tejpning, tryck och stretching eller balansdynor. Med statiska muskelfunktionsövningar hålls resten av kroppen igång under vilan.

Lovande resultat med stamceller

Den veterinära behandlingen består vanligen av stötvågsbehandling eller tillförande av stamceller.
– Stötvåg har använts en längre tid, men det är oklart om det är den smärtstillande effekten eller en läkning som hjälper, säger Flemming Winberg.
– Resultaten av stamceller är mycket lovande, men det ska vara ett stamcellspreparat som har tagits fram av rena senceller, annars finns det risk för förkalkning i senan.

Det finns studier som visar att ungefär 160 graders vinkel i hasen, en rak has, ger en klart ökad risk för gaffelbandsskador.

Flemming Winberg

Veterinären och djursjukgymnasten gör upp en rehabiliteringsplan för tre till sex veckor i stöten.  Även hovslagaren kopplas in och ser till att hästen har avlastande beslag och funktionell verkning.

Efter boxvilan vidtar skrittmotion vid hand på jämnt och fast underlag. Därefter får hästen skritta på lätt böjda spår och andra underlag, men inget djupt sådant. Efter en tid kan hästen skrittas uppsuttet.
– Det gäller att hålla sig i skritt tillräckligt länge, för ofta blir hästen kliniskt bra innan strukturerna är hållbara, säger Anna Havsjö.

Skritten kan varieras på många sätt, till exempel att hästen är tejpad när den går över bommar.

Hastsko-1-200518-rt
Efter boxvilan ska hästen promeneras på jämnt och fast underlag. Foto: Roland Thunholm

Tänk på skadan som ett sår

Ultraljud-2-220518-rt
Ultraljud är en viktig del i undersökningen. Foto: Roland Thunholm

I nästa steg kan hästen arbetas i fler gångarter.
–  Här är det lätt att skynda på för tidigt, men jag brukar säga att man ska tänka på skadan som ett sår; i detta skede har sårskorpan ramlat av och den nya, sköra huden ska bli härdad och hållfast, säger Anna Havsjö.

Regelbundna ultraljudsundersökningar visar hur läkningsprocessen fortlöper. Detta styr hur länge hästen är kvar i de olika rehabstegen.

Slutligen får ryttaren klartecken att börja med mer grenspecifik träning. Här ska hållfastheten byggas upp och successivt blir det mer och mer återgång till normal träning.
– Beroende på hur hästen ser ut från början, om den är omusklad eller väluppbyggd, kan den ridna träningen behöva kombineras med balansplatta eller andra övningar, säger Anna Havsjö.

Finns det något sätt att försöka förebygga dessa skador?
– Det är svårt att förebygga, men gradvis uppbyggnad av hästens styrka är en väsentlig del av detta. Det finns även en del teorier omkring skoning, som dock inte är tillräckligt dokumenterade ännu, säger Flemming Winberg.

Fakta

Anatomin

Vetirart_nr22fri
Här ses gaffelbandet. Illustration: ”Hästens anatomi” från Svensk Travsport.

Gaffelbandet är beläget innanför böjsenorna på nedre delen av fram- och bakbenen med övre fästpunkter strax under karpus fram och under hasen bak. Gaffelbandets översta del är kraftig och kallas gaffelbandsstammen. Den delar sig i två grenar som går ner till kotsenbenen och fäster där.

Gaffelbandet är en omvandlad muskel, uppbyggd av två längsgående buntar uppbyggda av tät, fibrös bindväv och tvärstrimmig muskulatur.

Det har en viktig stötdämpande funktion på benets baksida och har till uppgift är att kontrollera och stödja kotleden vid genomtrampet.

Oavsett var skadan sker på gaffelbandet genomgår skadan tre faser:

  1. Blödning och svullnad i området.
  2. Nytt kollagen växer till och det bildas ärrvävnad.
  3. Den nya vävnaden remodelleras och fibrerna blir mer parallella.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden