Hoppning
15 juni 2019 18:32

Peder och Malin fixade svenskfesten på Stadion

GCT i StockholmDet blev en svensk dubbelseger när det reds Grand Prix i Global Chamions Tour-serien i Stockholm på lördagskvällen.

Peder och Malin fixade svenskfesten på Stadion
En lättad Peder Fredicson lämnar banan efter en felfri grundomgång. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Grand Prix-klassen började 19.30, gick över 1,60-hinder och hade 35 startande som red inför drygt 7 000 åskådare.

Av dem är hela sju ekipage svenska, som alla har tagit sig till GP-klassen genom att kvala i GCL-klassen tidigare på lördagens eftermiddag.

Tysklands Ludger Beerbaum och Sverigekändisen Casello var bland de första i startfältet i en fullsatt Stockholms Stadion. Ekipaget såg stabilt och säkert ut, men fick med sig en bom på vägen.

Marcus Westergren och Calmere möttes av stora applåder och tog sig an uppgiften på ett bra sätt. Det stämde dock inte optimalt vid några tillfällen och Calmere fick några ganska kraftiga nedslag och slutade på 16 fel.

Det stod ganska tidigt i klassen klart att det skulle bli en omhoppning. När 13 ekipage hade gjort sitt var Belgiens Jos Verlooy/Caracas, Hollands Leopold Van Asten/VDL Groep Miss Untouchable och Italiens Lorenzo De Luca/Ensor de Litrange LXII felfria.

Irlands Michael G Duffy satte en exakt och distinkt nollrunda med Lapuccino och blev det fjärde ekipaget till omhoppning.

Svenska Mathilda Karlsson, som numera tävlar för Sri Lanka, red store Chopin VA och fick med sig två hinder ner samt ett tidsfel.

Ridsports samlade bevakning om Mathilda Karlsson.

Britten Ben Maher visade sin skicklighet och satte en väl avvägd nolla även om det blev lite darr på översta bommen på sista hindret. Han red Concona.

Belgiens Wilm Vermeir/DM Jacqmotte, Tysklands Marco Kutscher/Chades of Blue och Hollands Frank Schuttert/Lyonel D tog sig också till omhoppning.

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana fortsatte i samma fina stil som i lagtävlingen GCL. Det egensinniga stoet visade återigen prov på sin stora kapacitet och var fint över hindren även om det blev lite darr på ett par bommar. Men ekipaget var felfritt i mål.

Fredrik Spetz och Dustin fick inte allt stämma i början av banan där det blev nedslag. Dustin räckte inte heller riktigt till i ena kombinationen och slutade på 12 fel.

När Europamästarna Peder Fredricson och H&M All In jublade publiken stort.  Den atletiske valacken visade återigen sin klass och satte en säker nolla.

Linda Heed och Jarvis van D Abelendreef drog också på sig 12 fel.

Jacob Hellström och Jus d’Orange van’t Bisthof satte en fin felfri runda i kvalet och var nära att göra detsamma i GP-klassen. Den ambitiöse hästen med sin speciella bakbensteknik räckte inte riktigt till hela vägen och fick 8 fel.

Det var en fokuserad Henrik von Eckermann som sedan red in på Toveks Mary Lou. Ekipaget tappade lite tempo och rytm in på linjen mot sista kombinationen och trots att stoet verkligen försökte räckte hon inte över första språnget i tvåkombinationen.

Totalt gick tio ekipage till omhoppning. Malin och Peder har fördelen att starta näst sist och sist.

Det blev åka av direkt i omhoppningen med snabba och felfria rundor tidigt av både Jos Verlooy och Leopold Van Asten.

Ben Maher gjorde en ordentlig satsning mot sista hindret men Concona räckte inte över och rev. Även Lorenzo De Luca hade ett nedslag liksom Wilm Vermeir. Marco Kutscher såg inte ut att satsa för fullt  och fick dessutom med sig ett hinder ner.

Frank Schuttert säkrade upp lite mot sista hindret, men var felfri i mål på en bra tid.

När det var dags för Malin Baryard Johnsson ledde Jos Verlooy och tre ekipage var felfria. Malin fick till riktigt korta vägar i ett högt tempo och Stadion kokade när hon gick i mål som ny ledare med en tid som var en och halv sekund snabbare än Verlooys.

När Peder Fredricson red in på banan stod det klart att det skulle bli svensk seger i Stockholms Stadion. All In fick galoppera på ordentligt redan från start. Ekipaget fick till en riktigt kort väg i början och hoppade sista hindren i en ruggig fart. Det höll hela vägen till mål och blev en seger.

Svenskarnas startnummer

4. Marcus Westergren/Calmere
28. Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana
29. Fredrik Spetz/Dustin
30. Peder Fredricson/H&M All In
31. Linda Heed/Jarvis van D Abelendreef
32. Jacob Hellström/Jus d’Orange van’t Bisthof
34. Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou

Liveresultat

SVT2 sänder GP-klassen 19.15-21.45

GCT:s egen webb-tv

Startlista

Banskiss

Rankning, hela serien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden