PersedelvårdNu under hösten pågår det klippning av hästarna i många stallar. Som alla maskiner kräver även klippmaskinen lite omsorg för att fungera väl.
Ge din klippmaskin kärlek – så håller den längre
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Börja med att läsa igenom bruksanvisningen ordentligt, där står alla specifika fakta kring varje klippmaskin.
Många väljer en batteridriven maskin för att slippa trassel med sladdar, och då är det viktigt att ha koll på vilken typ av batteri den går på och hur det ska laddas.
Den mest använda batteritypen i moderna maskiner är litiumjon och där ska man undvika miniladdningar. Batteriet ska inte köras helt tomt och maskinen ska inte lagras med tomt batteri, vilket innebär att den ska laddas några gånger om året även om den inte används.
Fakta
Service av klipparen
En ordentlig genomgång av klippmaskinen bör ske enligt följande schema:
- Varje år om klipparen används yrkesmässigt.
- Vartannat år på klippare som används ofta.
- För klippmaskiner som används sällan, räcker det vart femte år.
Källa: Lyckliga Fåret i Höganäs
Det finns flera delar på klippmaskinen som kan bytas ut, som kol, drivdetaljer och skärfäste. Här ska hästägaren helst ha tänkt till före inköpet och inte enbart tittat på priset, utan handlat hos ett företag där det går att få hjälp med reparationer och service.
Under klippningen ska hår och smuts borstas bort ofta från skären. Olja in skären på glidytorna mellan över- och underskär var femte till tionde minut under arbetet. Olja från båda sidor av skäret med motorn i gång, så att oljan fördelas ut på skäret. Olja även skärhuvudet. Använd symaskinsolja eller speciell skärolja av maskinens fabrikat.
Behöver svalna
En vanlig erfarenhet är att klipparen blir varm och behöver få svalna då och då för att inte bränna hästen. Detta kan bero på att du har valt fel klippare för ändamålet. Till tjocka pälsar krävs en stark motor som går på lägre varv, då blir den inte överhettad lika snabbt. Tjocka pälsar kan dessutom kräva olika skär under samma klippning; ett för att få bort det översta lagret päls, sedan ett annat för finklippning.
Ta ut filtret och borsta av det med jämna mellanrum.
Var noga med ställskruven så att skären klipper som de ska, utan att tugga. I alla anvisningar för klippmaskiner står att man först drar åt ställskruven så hårt det går, sedan släpper 1,5 varv. Överhettade skär kan ibland bero på att ställskruven är för hårt åtdragen. Om det inte hjälper att lossa den, behöver skären slipas om.
Slipa efter var tionde häst
Hur ofta skären behöver slipas beror på vilken typ av hårrem som ska klippas. Oftast räcker en slipning till tio klippningar på korthåriga hästar. Mindre snap on-skär behöver slipas oftare.
Förvara klippmaskinen torrt och svalt, 10–20 grader. Den ska vara rengjord och inoljad innan den ställs undan. De nyoljade skären förvaras i särskilt fodral eller invirade i vaxat papper, för att skyddas från rost.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 19/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på