Veterinärt
8 januari 09:30
Ridsportplus

Gen för vitiligo kan även ge melanom

ForskninsnyheterEn ny studie visar att hästar som har vitiligo även löper högre risk att drabbas av melanom. Båda diagnoserna är överrepresenterade bland skimlar.

Gen för vitiligo kan även ge melanom
Forskare kan nu se att att de gener som kan ge vitiligo även kan vara kopplade till en högre risk för melanom. Foto: Paula da Silva/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vitiligo är ett bortfall av pigmentering i huden som ger ljus hud, främst runt ögon, mule, näsborrar, läppar och anus på vissa skimlar. De här ljusa fläckarna är inte smärtsamma eller kliande och ger sällan obehag för hästen, utom att den ljusa huden är solkänslig.

Man vet än så länge inte så mycket om varför vitiligo uppkommer, det finns olika teorier om dess orsak och flera olika faktorer kan vara involverade.

Föränderliga fläckar

I Brasilien har forskare observerat en häst med vitiligo under fyra års tid och då visade det sig att de ljusa fläckarna inte var konstanta, utan förändrades med tiden. En fläck runt mulen förstorades, helt nya fläckar tillkom på läpparna medan de ljusa partierna runt ena ögat försvann nästan helt. Detta utan någon som helst behandling. Fläckarna var allt från en halv centimeter till fyra centimeter i diameter.

Kopplingar till melanomrisk

I en annan studie har en internationell forskargrupp (inklusive Gabriella Lindgren, SLU i Uppsala) visat att de gener som kan ge vitiligo även kan vara kopplade till en högre risk för melanom. I undersökningen kartlades genuppsättningen hos 152 skimmelfärgade lipizzaner, medan genuppsättningen hos 104 färgade norikerhästar – en medeltung, österrikisk kallblodshäst – användes som kontrollgrupp.

Färgen kan vara den gemensamma nämnaren hos vitiligo och melanom, eftersom det framför allt är skimlar som drabbas. I studien förekom vitiligo hos mellan 26 och 67 procent av skimlarna, medan hästarna i andra färger bara hade mellan 0,8 och 3,5 procents förekomst.

Flera kandidatgener

Melanom fanns hos nästan hälften av de vita lipizzanerna, mellan 46,1 och 50 procent.
I kartläggningen av gener fann forskarna att det fanns flera kandidatgener som verkar vara involverade i uppkomsten av vitiligo, där fyra av generna kan kopplas till det medfödda immunsystemet, medan de andra spelar roll för uppkomster av tumörer och deras spridning.

Därmed kan det finnas ett samband mellan vitiligo och melanom.

Källor: Equine vitiligo-like depigmentation in grey horses is related to genes involved in immune response and tumor metastasis. T. Druml, et al, BMC Vet Res 2021.
Vitiligo in equine: a four-year case study of a roan horse ˗ case report. J.H. Fonteque et al. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Jan-Feb 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden