Veterinärt
29 januari 06:00

Hästens sjuka broskceller kan reparera sig

Studie/uppdateradForskare från SLU har i ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset tittat närmare på hur broskceller från hästar med artros kan läka ut en inflammation, och på så sätt bilda nytt brosk. Med hjälp av energitillskott har det visat sig att sjuka broskceller kan reparera sig.

Hästens sjuka broskceller kan reparera sig
Forskare från SLU och SU har hittat ett sätt att behandla hästar med artros. Foto: iStock

Osteoartrit eller artros – en sjukdom som är vanlig hos hästar – innebär att ledens brosk sakta bryts ner på grund av en låggradig inflammation. I en studie med forskare från SLU och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har man med hjälp av broskceller från hästleder med artros tittat på hur brosket kan läka och bilda nytt brosk.

Inflammationen i brosket gör att energiupptaget minskar, och när bränslet i broskcellerna uteblir skadas cellerna eller dör. Men studien har visat att genom att tillföra energitillskott i form av glukos kan inflammationen minska, och brosket har då chans att reparera sig.

I studien tillfördes energitillskottet direkt till cellerna. Det har alltså inget med fodertillskottet glukos att göra. SLU skriver tvärtom att tillståndet inte kan åtgärdas genom att ge hästen fodertillskott i form av glukos.

Läs mer om studien hos SLU

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden