Hästägartips
10 december 2015 10:42
Ridsportplus

Goda råd inför pyntandet

Julen börjar närma sig och många stall dekoreras med julpynt. Några saker bör du dock tänka på innan du går loss med glitter och granris i stallet.

Goda råd inför pyntandet
Det är mysigt med julpynt i stallet - men det finns en del saker att se upp med.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Visst är det mysigt att kliva in i stallet när det luktar granris och det hänger glitter längs boxraderna. Julstämningen infinner sig även i stallet med lite julpynt. Men tänk ett varv extra innan du börjar hänga upp pyntet. Vissa gransorter, exempelvis idegran, är giftigt för hästar och bör därför inte användas i stallet som julpynt.

Julgransbelysning för inomhusbruk eller med stickkontakter hör inte hemma i stallet och kan lätt börja brinna. Vill du ha belysning i stallet bör du leta efter en ljusslinga för utomhusbruk som går på batteri. Även om du hänger granriset och belysningen på bra avstånd från boxen kan olyckan snabbt vara framme om hästen kommer lös.

Glitter och julgranskulor på boxgallret bör också undvikas om du har en häst som gärna tuggar i sig det mesta. Häng i stället glittret på andra ställen i stallet där hästen inte kommer åt från boxen. Julgranskulorna kan dessutom bli farliga om de trillar in i boxen och hästen trampar på dem. Vassa skärvor i ströet kan skada hästen.

Pyntar du säkert och spara in pengar på veterinärbesök i jul. Glöm inte att lägga lite granris och sätta upp en ljusslinga utanför stalldörren för lite extra julstämning i vintermörkret.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden