Sport
28 februari 2014 18:06

Gödselhantering ingen skitsak

På Hästföretagarforums andra dag var ämnet Hästgödsel och dess möjligheter och omöjligheter. Ett 60-tal åhörare kunde ta del av vad företrädare för Jordbruksverket och Naturvårdsverket hade att säga om alla regler kring hästgödsel och få exempel på hur olika hästföretagare har löst problemet med hästgödsel på sin anläggning.

För det som borde vara en efterfrågad resurs är för många ett problem som det är dyrt att bli av med.
Några av de företag som arbetar på att ta fram anläggningar för processande av gödsel fanns också med på talarlistan.

”Komplicerat” var ett ord som ofta förekom och det är tyvärr betecknande för hästgödsel. I grunden räknas det som en animalisk bioprodukt (ABP), men det kan även vara avfall. Å andra sidan kan gödseln upphöra att vara avfall genom någon form av återvinningsprocess (rötning, pellettering eller torkning). Då räknas det åter som produkt och faller under ABP-reglerna.

Nätverket Hästföretagarna i Göteborgsregionen har arbetat tillsammans kring hur hästgödsel kan omvandlas till den resurs de anser att den är. De har bland annat gjort studierresor till Tyskland och tittat på hur man där arbetar med att göra biogas av hästgödseln.

Det gavs inga direkt handfasta tips om lösningar till åhörarna, men det de kunde ta med sig hem var budskapet att hästgödsel kan omhändertas på en rad olika sätt och det krävs en del för att sätta sig in i vad som blir bäst för det egna stallet. De som kan ha problem är främst de tätortsnära stallen utan egen mark att sprida gödseln på. Storskaliga lösningar kan finnas runt hörnet, men vi är inte riktigt där ännu.

En mer utförlig artikel om gödselhantering kommer i Ridsport under våren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden