Hästägartips
21 februari 2021 12:07
Ridsportplus

Gör din egen ridkappa

HorsehackVintern har kopplat sitt grep kring stora delar av Sverige. Anna Forsgren tröttnade på att frysa och bad sin dotters kompis sy om en fyndad vinterkappa till en ridkappa.

Gör din egen ridkappa
En billig vanlig vinterkappa och en lång dragkedja – och vips har du en ridkappa. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Anna Forsgren bor i Västerbotten och där kan termometern utan förbehåll krypa neråt minus 30 en vinterdag.
  –Jag hade kollat runt en hel del på vad ridkappor kostar och tyckte att de var dyra. När jag hittade en lång varmfodrad kappa billigt på Lager157 slog jag till och köpte den. Det blev en rosa kappa. Jag brukar säga att när man är ”tant” får man ha vilken färg man vill… så det blir mycket rosa för min del, säger hon.

  Sedan tidigare hade Anna några dragkedjor i gömmorna.
  – I vanliga fall syr jag allt själv, men jag har ingen större erfarenhet av att sätta i dragkedjor. Så jag var lite tveksam till att sy i den i kappan med tjockare tyg.

  I stället lämnade hon kappan med en skiss till en vän till en av sina bonusdöttrar.
  – En dag senare fick jag tillbaka ridkappan. Maria hade gjort ett väldigt bra jobb och jag är mycket nöjd med slutresultatet.
  – Första dagen jag använde ridkappan hade vi –22 grader i Vännäs och jag frös ändå inte. Det funkade väldigt bra att dra upp dragkedjan både fram och bak så att kappan delade sig. Då täckte kappan även benen så jag slapp frysa om dem. Jag
  upplever inte att dragkedjan bak skaver mot sadeln.

  Finns andra som gjort detta tidigare

  Anna tipsar ändå om att sy i en drapering under dragkedjan i ett tunnare tyg så att dragkedjan inte skaver mot sadeln.
  – Jag ska även poängtera att jag inte är först om idéen om att sy i en dragkedja bak på en vanlig kappa och göra om den till ridkappa. Det är en hel del tjejer som har gjort det före mig, säger Anna.

  Fakta

  Horshack

  Hel139555824_2160637274066424_2958674795434219904_o
  Ridkappan i helfigur.

  Vad? Ridkappa med sprund.

  Gjord av? Vanlig vinterkappa och en extra dragkedja.

  Pris: Har du en gammal vinterkappa beror det på vilken dragkedja du vill ha.  Men runt 100-lappen.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden