Sverige
18 december 2023 13:30
Ridsportplus

Göteborgs Fältrittklubb om smittan: ”Vi kliar oss i huvudet”

SmittaI förra veckan fick Göteborgs Fältrittklubb, en av Sveriges största ridklubbar, stänga ner sin verksamhet då flera hästar hastigt insjuknade i feber. På måndagen var det fortfarande oklart vad det är som drabbat hästarna. "Både vi och veterinärerna kliar oss i huvudet över detta", berättar verksamhetschefen Erica Lundqvist.

Göteborgs Fältrittklubb om smittan: ”Vi kliar oss i huvudet”
Flera av ridskolehästarna på Göteborgs Fältrittklubb har insjuknat med feber. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På anläggningen i Göteborg står 70 hästar uppstallade – 52 av dem ingår i klubbens ridskoleverksamhet, resten är privatägda. Det var hos en av privathästarna smittan först upptäcktes.

  – Det var en av ägarna som upplevde att hennes häst var lite låg, lite matt. Så hon tog tempen på honom och det visade sig att han hade feber. Direkt när vi fick veta kollade vi igenom alla våra lektionshästar och tog tempen på dem, berättar Erica Lundqvist, verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.

  Hon säger att klubben gått igenom ganska många smittor under året, vilket har gjort att personalen har bra koll på hästarnas status och normala kroppstemperatur.

  – När vi tempade alla hästarna upptäckte vi att en av våra hästar hade över 39 grader. Hon slutade även att äta under eftermiddagen, så vi tog ut veterinär för att få febernedsättande till henne.

  ”Det small till”

  Nästa dag fortsatte tempandet, och plötsligt stod flera hästar med feber. Man tvingades ta beslut om att stänga ner verksamheten.
  – Det var som att det small till, morgonen efter hade 14 eller 15 hästar feber, säger Erica Lundqvist.

  Vad det rör sig om för smitta är ännu oklart. De flesta av hästarna har inte haft särskilt hög feber, runt 38 grader, och inga andra symptom.
  – Många av dem hade vi inte upptäckt om vi inte hade tempat dem, det märks inte på dem.

  Drabbat fullvaccinerade vuxna

  Erica Lundqvist kan konstatera att det inte verkar röra sig om någon av de vanligare smittorna.
  – Vi har haft kvarka, vi har haft falsk kvarka, vi har haft ringorm. Vi är ganska vana vid de här klassiska sjukdomarna. Det som både vi och veterinärerna tycker är lite konstigt nu är att de hästar som har drabbats är hästar som har stått hos oss i många år – vuxna, medelålders ponnyer och hästar som är fullvaccinerade. De har inte varit iväg någonstans, de har inte nedsatt immunförsvar. Våra nya hästar och unghästar har inte blivit sjuka, funderar Erica.

  Under söndagen stod fortfarande 15 hästar med feber, medan det på måndagsmorgonen endast var en som hade förhöjd temp.
  – Vi kliar oss i huvudet här för varje dag som går. Och veterinärerna, de kliar sig lika mycket i huvudet.

  På måndagseftermiddagen kommer veterinären återigen till klubben, för att provta för fler luftburna virus.
  – Då kommer vi även att provta för corona igen, vi provtog för det i torsdags men ifall det var lite för tidigt, konstaterar Erica.

  Förebygga kolik

  Oavsett vilken typ av smitta det rör sig om så är rekommendationen fortsatt att hålla koll på hästarna. De tempas nu två-tre gånger varje dag för att fånga upp eventuella nya fall.

  – De hästarna som inte har feber motioneras lätt för att de inte ska få kolik. De mår ju bra av att röra på sig så länge de inte är dåliga. Vi ger dem även mash och massa extra vatten i förebyggande syfte, säger Erica, som ännu inte vet hur verksamheten kommer se ut de närmaste dagarna.

  – Det är klart att de hästar som har feber jobbar inte. Vi ställde in lektionerna i fredags, lördags och har även ställt in ikväll, måndag. Och så får vi ta ett nytt beslut efter att vi har tempat dem under eftermiddagen. Det är en svår balansgång, man vill inte starta igång för tidigt.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden