Nyheter
5 juli 2020 11:35

”Grönt” flugmedel felmärkt – får ej användas vid tävling

FörbjudetDen svenska återförsäljaren av flugmedlet Ultra Shield Green har just gått ut med ett viktigt meddelande om att produkten innehåller en förbjuden substans. Därmed gäller tävlingskarens på den välkända flugsprayen som inom kort kommer att få en ny märkning.

”Grönt” flugmedel felmärkt – får ej användas vid tävling
Naturligt betyder inte alltid karensfritt. Foto: Istock

Det är Willab AB i Båstad som är återförsäljare för det amerikanska varumärket Ultra Shield som erbjuder en rad produkter inom bland annat flugmedel. Den klassiska svarta flaskan med flugspray marknadsförs som karensfri och är välkänd bland många hästägare.

I sommar har märket också lanserat en ny ”grön” flugspray som sägs vara ”helt naturlig” med en ”blandning av sju långtidsverkande aromatiska oljor av vårdande karaktär”.  Flaskan är grön och namnet är Ultra Shield Green – och det är alltså den här flugsprayen som nu visat sig ha tävlingskaren. Anledningen är att medlet innehåller den förbjudna substansen cederolja.

Willab AB har nu gått ut med ett brev till de butiker som säljer produkten.

Så här skriver Willab AB till Horse Tack Hästsport som delat brevet på Facebook:

”Då vi oavsiktligt levererat ut Ultra Shield Green med felaktig information om karens så vill vi härmed informera om följande:

Ultra Shield Green innehåller cederolja som är listad under förbjudna substanser i karenstids- och förbudslistan från Svensk Travsport och Svensk Galopp samt Svensk Ridsport. 

Produkten får därmed inte används på hästar i träning och tävling.

Vi kommer omgående att ta fram en tilläggsetikett för produkten. Ansvarig säljare kontaktar er personligen för en handlingsplan kring hur vi snabbast märker upp de produkter ni har i hyllan.”

Avsändare är Tina Vinnerborg som är sortimentschef på Willab AB i Båstad.

Hela karenstids- och förbudslistan hittar du här (pdf).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden