Hoppning
10 oktober 2018 08:34
Ridsportplus

Grunderna viktiga för tysk topptränare

TräningUnder två dagar har tyske tränaren Wilhelm Heinrich ”Kaiser” Johannsmann hållit träningar på Flyinge. Något han kommer att göra under de närmaste månaderna för att få kontinuitet i sitt arbete. "Det känns väldigt roligt att ha honom här. Han är otroligt skicklig", menar Maria Gretzer, som hjälper till att översätta tyskens instruktioner både för ryttare och publik.

Grunderna viktiga för tysk topptränare
Kaiser Johannsmann var noga med att förklara både hur och varför övningarna skulle utföras. VM-ryttaren Niklas Lindbäck lyssnar intresserat.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kaiser Johannsmann har under många år arbetat hos Ludger Beerbaum och hjälpt hela hans team med träning. Under ett par år var han knuten till Ukraina som tränare och det är inte första gången han är i Sverige.

    – Jag engagerade honom som förbundstränare under den tid jag var ledare för hoppningen och det var där som Jens Fredricson lärde känna hans system, förklarar Maria Gretzer.

    Redan förra säsongen var Kaiser Johannsmann på Ridskolan Strömsholm, på initiativ av Jens Fredricson, för att vid fem tillfällen hålla träningar för ryttare i Mellansverige. I år är det södra Sveriges tur att få ta del av tyskens träningsfilosofi, som väldigt mycket bygger på noggrannhet och grundutbildning.

    – Väldigt nyttigt, och bra träning. Det är inga konstigheter i det han säger, men det är lätt att missa de här små detaljerna som har betydelse, menar VM-ryttaren i fälttävlan, Niklas Lindbäck.

    Kaiser_lina
    Lina Forsberg fick kämpa med heta Kaizen för att få honom att arbeta som Kaiser ville. Men träningen gav resultat och på slutet var såväl tränare som ryttare nöjda.

    Fälttävlan har en egen grupp under de två träningsdagarna. Två grupper vänder sig främst till ungdomsryttare och en grupp är vikt för elever och personal på Flyinge. Totalt har Kaiser haft sex grupper per dag med högt kvalificerade ryttare.

    Kaiser återkommer gång på gång till hur viktigt det är att få alla detaljer att fungera för att det ska bli ett bra slutresultat. Han menar också att ryttarna måste bli bättre på att ha en bra plan för hur de ska rida, både före och efter hindret.

    – Det är nästan ännu viktigare hur ni rider efter hindret än innan. Ni måste rida hästarna rakt fram i ett par galoppsprång och få dem att bli lugna innan ni fortsätter, förklarar han.

    Behöver träna på travarbete

    Ryttarna får också jobba mycket med att få hästarna att trava ordentligt med bra bjudning och i balans, både med och utan bommar. Dessutom får de göra många växlingar, både i tempo och mellan gångarterna.

    – Jag kan generellt tycka att många är för dåliga på att arbeta hästarna både i skritt och trav, men har du inte hästen bra i traven har du svårt att få den bra i galoppen. Därför är det så himla bra att han verkligen är noggrann med det här, menar Maria Gretzer.

    Ryttarna fick också jobba med i princip samma sak under de två dagarna, men när Kaiser kände sig nöjd med grundarbetet fick en del av de mer rutinerade ryttarna hoppa en lite större bana som avslutning.

    – Det är bra att vi kan ses vid flera tillfällen. En del av de saker som ni nu jobbar med kommer att ta tid att befästa, och då är det bra att vi kan fortsätta redan om en månad, avslutar Kaiser, som är inbjuden av Flyinge till ytterligare fem tillfällen i höst och vinter.

    Kaiser_grupp
    En framtidsgrupp med skickliga killar i form av André Brandt, Joel Torstenson, Erik Dahnelius och Rasmus Bewersdorff fick både mycket att jobba med, men också mycket beröm, för sin ridning av Kaiser. Maria Gretzer hjälpte till att översätta från tyska till svenska.

    Fakta

    Tre viktiga träningsråd från Kaiser

    Ha alltid en plan för vad som ska hända i nästa steg och hur du ska rida där.

    Dela upp ridvägarna i punkter. Ha fokus på nästa punkt och vad du ska göra där. 

    Håll inte i hästen för hårt. Den måste lära sig att bära sig själv och med ärlig bjudning. Då går det inte att sitta och bromsa den hela tiden.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden