Distansritt
7 augusti 2016 07:30

Guld till Sverige och Danmark

Det blev individuella seniorguld till Sverige och young rider-guld till Danmark när Nordiskt Baltiskt Mästerskap i distansritt avgjordes på Molsridtet utanför Aarhus på Jylland.

Nordiskt Baltiskt Mästerskap växlar mellan länderna varje år, men tyvärr har det genom åren ofta varit lite tunna startfält och inte sällan en uppgörelse mellan bara tre länder. Medieintresset har också varit svagt för nästan alla nordiska mästerskap även i ridsport.

NBM i distansritt skulle må bra av att utvecklas, förändras och förbättras för att höja statusen och överleva på lång sikt. Konceptet har sett likadant ut sedan det första Nordiska Mästerskapet 1990 på Karolinerritten utanför Skara, med undantag för att de Baltiska länderna tillkommit på senare år. I år var det också nära att Danmark fick ställa in på grund av för få anmälningar och därmed ekonomi, men det löste sig tack vare ett upprop och en ny sponsor.

Molsridtet har funnits några år och banan har ofta beskrivits som teknisk och inte helt lätt. Årets NBM reds på CEI** 126 km för seniorerna och på CEI* 90 km för juniorerna och young rider. Det var 15 ekipage från Sverige, Norge och Danmark, samt ett från Holland, som gjorde upp i den tvåstjärniga klassen.

Ar Sheikh Pacha/Ellen Anette Gutubakken och Kayo/Tonje Danielson från Norge parkerade sig i täten tillsammans med King of Pirates/Annelie Eriksson, Sverige. På sista sträckan bad Annelie om en växel till och red hem guldet på 7.25,26 tim/16,97 km/tim. Silvret till Ar Sheikh Pacha minuten bakom och bronset till Kayo straxt därefter.

Ganska långt bakom medaljtrion kom Prince of Shades/Jessica Holmberg och 17-åringen Baron Grey Star/Yvonne Ekelund. De red som ett lag och därmed kunde Sverige försvara sitt lagguld från 2015. Det danska laget sprack tidigt och åtta ekipage var godkända i mål.

Ungdomarna var bara åtta ekipage från Sverige och Danmark och bara ett från Norge. Lagmedaljerna handlade alltså bara om Sverige och Danmark. Det slutade med dubbla guld för Danmark. Le Mans Gubi/Rikke Arkesteijn, red hem det individuella guldet på 5.52,38 tim/15,31 km/tim. Caroline Myhrman på lånehästen Baronez Wilda och Mikaela Linnér/Nael bara runt åtta minuter bakom till silver och brons. Tredje svenska ekipaget Kristyr och Anna Gullberg var tvåa i mål, men i slutbesiktningen gjorde veterinärerna tummen ned för en hälta. Där rök troligen det svenska lagguldet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-