Fälttävlan
27 augusti 16:38
Ridsportplus

Gult kort till svensk på NM: ”Hade en negativ ton”

VarningFälttävlansryttaren och tränaren William Nilsson Fryer har fått en skarp varning i form av ett gult kort av Internationella Ridsportförbundet, FEI. Det handlar om att han konfrontrade tävlingsledningen med sådant han upplevde som brister under mästerskapet. "Det var undermålig kvalitet på arrangemanget," säger William Nilsson Fryer som inte kunde hålla tyst med sina åsikter.

Gult kort till svensk på NM: ”Hade en negativ ton”
William Nilson Fryer. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på NM i finska Ypäjä som William Nilsson Fryers agerande ledde till ett gult kort.

Fälttävlansryttaren var upprörd på grund av flera saker i tävlingen, bland annat fick ekipagen inga starttider i dressyren.
– I stället hade de startgrupper om åtta ryttare och så skulle man själv hålla koll, berättar han för Ridsport.


– Efter mycket försök till kommunikation med TD så fick vi helt enkelt acceptera att rida utan starttider. Vi räknade själva ut tiderna baserat på sju minuter per start, fortsätter William Nilsson Fryer som trots detta skulle bli inföst på banan 20 minuter tidigare än planerat – vilket han vägrade.

Fler brister

William Nilsson Fryer hade också synpunkter på att uppstallningen låg för långt bort och att stallar och vattenkoppar var smutsiga. Besiktningen av hästarna hölls på en olämplig plats med en hel del trafik och ett stort hinder på framhoppningen till terrängen var felaktigt inflaggat.
– Det var undermålig kvalitet på arrangemanget.

Efter dressyren konfronterade han en FEI-funktionär som i sin tur hämtade tävlingsledaren. Ryttaren framförde sina åsikter och därmed trodde han att det var överstökat.

Kallad till samtal med GJ

Men senare blev han kallad till samtal med hela ground jury och där blev han informerad om att han hade fått en skarp varning i form av ett gult kort.

Varningen har kommit till på grund av att ryttarens uppförande av FEI bedömdes som ”inkorrekt uppförande/dåligt uppförande mot officials”.
– De sa till mig att jag hade en negativ ton när jag hade pratat med dem efter min dressyr. Och när jag opponerade mig och påpekade att de själva inte följde reglerna sa de att de skulle ge mig ytterligare ett gult kort, vilket automatiskt hade lett till avstängning.

William Nilsson Fryer har även mejlat FEI och berättat om händelsen och bett dem titta närmare på hur tävlingen var arrangerad.
– Flera ryttare står bakom mig i det här, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden