Nyheter
3 december 2019 19:17

Gustaf Johansson köper Fairway 1305

NytillskottBästa julklappen är den man köper själv. Så resonerade Gustaf Johansson och slog till på den godkända hingsten Fairway 1305 som nu blir kvar i landet.

Gustaf Johansson köper Fairway 1305
Fairway 1305 har sålts till Gustaf Johansson.. Foto: Laila Berglund

Fairway (f -12, e Floricello-Sandro Hit-Rohdiamant, uppf Helene K och Anders Johansson) som har ägts av Björkås C&M AB och Jörgen Hemmingsen godkändes i SWB som 3-åring och fick 48 ston till betäckning. Sex av dem var Gustaf Johanssons egna.

– Och jag blev jättenöjd med avkommorna.

Avbröt avelssäsongen

Året därpå hann Fairway bara betäcka åtta ston innan ägarna avbröt avelssäsongen och skickade honom till Tyskland. Där skulle han tävlas av den tyska ryttaren Anna Sophie Fiebelkorn. Men sedan dess har det varit tyst om honom.

– Jag hann inte vara med med mina ston innan han var borta. Jag är inte säker på vad han har gjort sedan dess. Jag tror att Jessica Andersson startade honom i något Bundeschampionatkval, men sen har han inte tävlat. När han varit hemma i Sverige mellan varven har min goda vän Ann-Sofie Antonsson ridit honom och hon har alltid sagt att han är jättetrevlig – och ska säljas.

Priset för högt

Gustaf förhörde sig om priset men backade. Men så ringde Ann-Sofie häromveckan igen och sa att nu måste Gustaf testa honom.

– Så hon kom hit med honom och jag gillade jättemycket att rida honom. Kände direkt att det här var min typ av häst. Mycket gummi i sig och ridbar utan att vara överkänslig. Jag gillar coola killar.

Fairway_gustafjohansson
Nu väntar tävlingsbanorna för den godkände hingsten Fairway. Ryttare och ny ägare är uppfödaren och dressyrryttaren Gustaf Johansson. Foto: Privat

Så Gustaf lade ett bud på hingsten, som accepterades.
– Det är intressant blod i en trevlig individ. Fadern Floricello har ju lämnat ett väldigt bra avtryck i svensk avel. Nu när den ena av hans söner, Formalin, blivit kastrerad och den andre, Klifton, inte löste licens i år blir det bra att kunna erbjuda Fairway till uppfödarna. Jag tycker det är tråkigt när de bästa hästarna lämnar landet så det känns bra att han blir kvar nu. Sen är det ju inte så dumt att köpa en hingst som man vill använda själv, säger Gustaf och skrattar.

Ut på tävlingsbanorna

Men det är inte bara avelsboxen som väntar för hingsten.

– Nej min plan är att tävla honom. Han är sju och blir åtta. Han gör seriebyten, lite piruetter och lite passage men det saknas en del grundarbete i honom som jag tänkte sätta under vintern, göra honom starkare. Sen är det bara att börja kvala uppåt i klasserna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden