Världen
5 december 2011 15:35

Hagen farligare än ridturen

Den brittiska veterinären Rosie Owen har i en studie kommit fram till att det är betydligt vanligare med hästar som skadar sig i hagen, än under ridning och träning.

Rosie Owen från Liverpool University har studerat 652 slumpvis utvalda tävlings-och hobbyhästar. I undersökningen konstaterar hon att 40 procent av hästarna skadades under ett år. 47 procent av dessa behövde behandlas av veterinär.
62 procent av skadorna uppkom medan hästarna gick i hagen, 13 procent skadades under ridning och elva procent i stallet.
– Den vanligaste skadan i alla kategorier var sår eller skador på nedre delen av hästarnas ben.  Tio procent av dessa var allvarliga, som frakturer, säger Rosie Owen till Horse and Hound.

Undersökningen, som publicerats i Equine Veterinary Journal, visar att tävlingshästar löper dubbelt så stor risk att skada sig jämfört med hobbyhästar. 
– Det kan bero på att tävlingshästarna ibland är uppstallade under långa perioder. När de väl kommer ut i hagen blir det lätt så att de bockar och sparkar, säger Owen.

Källa: Horse and Hound

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden