Veterinärt
21 september 2019 23:22

Håll koll på ekollonen – för hästens bästa

FörgiftningHösten är här och med den också ekollonen. Varje år drabbas flera hästar av ekollonförgiftning, något som kan undvikas om man har bra koll på vad som finns i hagen.

Håll koll på ekollonen – för hästens bästa

Ekollon är giftiga för hästar, då de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammationer i hästens mag- och tarmkanal samt skadar njurarna och levern.

I höga doser kan det till och med leda till att djuret dör, skriver Agria i ett pressmeddelande.

Några enstaka ekollon behöver inte ge några symptom, men om hästen blir trött och slutar äta ska man vara uppmärksam. Hästen blir ofta förstoppad och får sedan inom 2-10 dygn en tjärliknande diarré. Hästen kan även få feber.

Tillkalla veterinär

Misstänker du att din häst har blivit förgiftad av ekollon bör du kontakta veterinär. Själva förgiftningen kan inte behandlas, men hästen kan få hjälp mot magsmärtorna, diarrén och förstoppningen.

Att ha koll på vad som växer i din hästs hage är bra för att undvika problem. Finns det ek i hagen är det bra att med jämna mellanrum kontrollera att det inte finns stora mängder ekollon på marken. Om det är mycket ekollon bör man hägna in träden eller använda en annan hage under hösten.

Denna artikel publicerades på www.tidningenridsport.se första gången i oktober 2015.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden