Nyheter
30 juli 2020 06:50

Halmstads Fältrittklubb bryter mot djurskyddslagen

BristerEfter dubbla inspektioner hos Halmstads Fältrittklubb slår länsstyrelsen fast att Halmstads Fältrittklubb begår brott mot djurskyddslagen. Vid den andra kontrollen i mitten av juni fick 18 av 22 hästar anmärkningar.

Halmstads Fältrittklubb bryter mot djurskyddslagen
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det har varit turbulent i Halmstads Fältrittklubb det senaste året med ekonomiska problem, avhopp från styrelsen och missnöjda elitryttare. Nu får även klubben hård kritik för djurhållningen. Efter flera anmälningar har länstyrelsen gjort två inspektioner på ridanläggningen Mickedala.

Den andra kontrollen utfördes tillsammans med Svenska Ridsportförbundet i mitten av juni och då fick 18 av 22 hästar anmärkningar. Sår, svullnader, skav, gallor på ben och hälta var några av skälen. Nu riskerar klubben att i värsta fall bli av med sitt ridskoletillstånd. Det rapporterar Hallandsposten.

Linda Rick, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, menar att situationen är ovanligt illa för en ridskola. I en av rapporterna skriver hon att ”konflikter på anläggningen gör att hästarnas dagliga skötsel och hälsa äventyras”. Bland annat ska journaler och rehabiliteringsplaner inte ha lämnats vidare till berörd personal.
– Det har gått ut över hästarnas skötsel, vilket ju inte är okej. Rutiner för hästarnas skötsel har fallit mellan stolarna, säger hon till Hallandsposten.

Det gamla ridskoletillståndet är upphävt sedan tidigare då det var påskrivet av den gamla styrelsen. Efter att hela klubbstyrelsen bytts ut på årsmötet i vintras ansåg länsstyrelsen att klubben inte kunde visa på någon som hade ansvar för djuren.

En ny ansökan är nu inlämnad och Halmstads Fältrittklubb har lovat att bristerna ska vara åtgärdade senast den 16 augusti.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden