Hoppning
10 juli 2023 17:03
Ridsportplus

Han ändrade på allt – och lyckades

RyttarporträttI höstas satte Joel Torstenson och Jens Fredricson upp ett mål, Joel skulle försöka ta en plats i laget till EM för Young Rider.
Imorgon börjar EM i Gorla Minore, Italien, och Joel Torstenson och Joker Ek är på plats.

Han ändrade på allt – och lyckades
Joel Torstenson och Joker Ek i Falsterbo 2022. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Joel Torstenson började rida för Jens Fredricson redan som 12-åring och har regelbundet fått hjälp att utveckla både hästar och ridning. Men Jens flyttade till Skåne och Joel bodde kvar på gården utanför Västerås, så tillfällena blev färre.

Förra våren frågade Joel om det inte gick att få komma till Jens och träna mer intensivt.
– Som tur var bestämde vi det innan Jens framgångar i VM, för annars är det inte säkert att det hade blivit av. Dessutom fick jag Ajax-stipendiet förra året, och de pengarna gjorde att jag kunnat vara kvar mycket längre i Skåne.

Flyttade till Skåne

Joel fick hyra grannfastigheten till Jens anläggning i Löberöd. I ladan inreddes sju boxar och han flyttade ner för ett drygt år sedan. Något som verkligen har gett resultat.
– Det känns som om jag har ändrat på allt. De första månaderna kände jag mig rätt värdelös men nu har jag förstått vad korrekt grundridning innebär och börjat lära mig det ordentligt. Det är häftigt att få ridningen att fungera på det här sättet.

Joel beskriver känslan som att sitta och rida hästarna med sytråd i stället för tyglar, att allt blir mycket mjukare och enklare – även om det krävs mycket mer av ryttaren för hästarna måste vara perfekt gymnastiserade och tränade för att det ska fungera.
– Jag måste ge hästen förutsättningar att hoppa så bra som möjligt och inte försöka hålla ut hästen från hindret eller kontrollera den via handen utan i stället alltid mjukna helt och kunna vara fri sista galoppsprånget, vilket har varit svårt att ställa om. Det gäller framför allt med en häst som Joker, att våga rida mot hindret och lita på honom och inte kontrollera för mycket.

Extrem vilja i hoppningen

För EM-hästen Joker Ek är en mycket speciell herre. Han har varit med i årgångstävlingarna sedan han var fyra och placerat sig väl, men har mycket vilja och är inte alltid helt lätt att kontrollera. Att då våga rida mot hindret utan att försöka hjälpa till för mycket har inte varit helt lätt.
– Jens har hjälpt mig att rida honom och jämför honom lite med Lunatic, hur han var när Jens började rida honom. När man ser Joker i boxen eller i hagen är han hur lugn som helst, men han har en extrem vilja i hoppningen och massor med energi. En del dagar får man ändra sin plan helt för att alltid träna honom på ett sätt som gör att han trivs.

Just att lyssna på hästarna och anpassa träningen efter varje individ är något som Joel pratar mycket om, och som han och Jens diskuterar ofta. Att hästarna måste visa glädje och vilja jobba och att vad som än händer måste det vara på hästens villkor. Tyvärr är det här något som inte alltid prioriteras i jakten på resultat, enligt Jens och Joel.

Även i tävlingsupplägg och planering handlar det mycket om att göra matchningen på hästens villkor och hitta vad som passar varje häst bäst.
– Jag har haft hela vintern på mig att bygga upp hästarna och få dem att arbeta rätt. Och det har verkligen gett resultat även om det kanske tagit lite längre tid.

Strävar efter att bli bättre

Joel tycker att han är på rätt väg med sina hästar och otroligt tacksam över den hjälp han får från Jens. Men nöjd är han inte och han har ibland svårt att glädja sig åt framgångarna som har varit.
– Jag är nog lite trist så, jag kan vara nöjd med ett bra resultat en stund, sedan vill jag tänka vidare och göra det lite bättre hela tiden. Om det inte går bra blir jag sjukt frustrerad på mig själv eftersom det aldrig är hästarnas fel utan bara mitt.
– I de lägena är det bra om jag går i väg och gör något annat en stund för att sedan jobba ännu mer på det som behöver förbättras.

Fakta

Joel Torstenson

 • Ålder: 21 år.
 • Aktuell: Med i det svenska EM-laget för YR-ryttare.
 • Bor: I Löberöd, granne med Jens Fredricson.
 • Familj: Flickvännen Emelie Arnell, mamma Jennie, pappa Ola och storebror Oscar.
 • Äter helst: Prosciuttopasta är en riktig favoriträtt.
 • Dold talang: Om jag har någon så är den i så fall både outforskad och oupptäckt. Men jag har blivit rätt bra på att laga mat – har varit tvungen att lära mig.
 • Meriter: Fyra i Falsterboderbyt 2021. Tog JSM-brons när han fortfarande var children-ryttare. Vann Strömsholm Grand Prix som junior. Har ridit fem NM och har ett antal topp-3-placeringar i 1,50-klasser.
 • När jag inte rider: Då kollar jag mest på Youtube på gamla clinics och annat ryttarmaterial för att lära mig mer och få mer inspiration. 

Topphästarna hos Joel

Il_rossa_di_costa_lfc_sh_kcl09403
Il Rossa di Costa. Foto: Kim C Lundin
 • Joker Ek (val f -13 e I’m Special de Muze-Fantast vh Zwarte Pannenhof, uppf Lena och Benny Zeiloth, äg Dräggesta Gård). EM-hästen.
 • Nithago (val f -14 e Nintender-Carthago, äg Mats Persson och Dräggesta Gård). Stor potential, en framtida 1,60-häst.
 • Il Rossa di Costa (sto f -13 e Hooch DK-Pierrot, äg Donald Pihlblad). Kvick häst med fina resultat.
 • Tilja (sto f -16 e Twister de la Pomme-Lux Z, uppf/äg Dräggesta Gård). Egen uppfödning som Joel ridit och utbildat från start. Går nu 1,40.
 • Kanndoit (val f -16 e Kannan-Cardento, uppf Lisbeth Nilsson, äg Mats Persson). Begåvad häst som behöver tid att utvecklas.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden