Hoppning, Ponny
12 augusti 2021 13:49
Ridsportplus

”Han är en väldigt stolt ponny”

SM-vinnareHon trodde på guld och guld blev det för Julia Cissig, som höll för trycket på den utmanande SM-banan i Mantorp. Men det var nervöst innan. Läs vad ryttaren säger om tävlingsnerverna och hur coachen Ewa Hellström jobbade med att få bort pressen.

”Han är en väldigt stolt ponny”
En lycklig nybliven svensk mästare, Julia Cissig. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var bara sista ryttaren som kunde hota guldläget. När det stod klart att Julia Cissig hade tagit hem det efterlängtade guldet i C-ponnyernas final på Mantorp Hästsportarena visste glädjen inga gränser. ”Vi gjorde det”, ropade mamma Anne Cissig och gjorde en high five med sin dotter. Julia själv var nervös innan men trodde på sig själv och sin Woodfield Night Light (val -03, e okänd, imp Irland, äg Thea Gånehed).

– Jag fick hoppa av honom innan, knäppa upp västen och andas. Jag fick tänka att ”det är bara jag och Woody inne på banan”, och njuta av ritten, berättar Julia.

Svårigheterna hade hon klart för sig.
– Jag visste att jag måste rida ordentligt till vattnet och inte ta i honom för mycket till sista hindret. På de längre distanserna visste jag att jag skulle lätta och rida framåt, för att inte ta med mig ett tidsfel. Dock var tiden inte så kort idag som den var första dagen. Och så tänkte jag på att verkligen sitta upp i kombinationerna, säger Julia, som hade ett tidsfel med sig in i finalen.

Julia-cissig-woodfield-night-light-1-210812-rt
Julia Cissig och Woodfield Night Light under ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

När guldet var hemma – vad tänkte du då?
– Tårarna bara rann, nu har min dröm blivit sann. Efter att ha tittat på mästerskap i några år har jag tänkt att ”någon gång vill jag stå där i mitten på pallen”.

Vad har du lärt dig av Woody?
– Jag har fått mycket rutin, och jag har verkligen lärt mig att rida.

Woodfield Night Light har presterat på banan under lång tid, inte minst med senaste ryttaren Thea Gånehed och dessförinnan Michelle Cranning Hillgren. Alla som har haft den speciella ponnyn har älskat honom.
– Personligheten går inte ens att förklara, han är så stolt, säger Julia och ler stort.

”Allt kan hända när man rider under press”

SM-guldet blev också ett fantastiskt avslut för Julia som nu lämnar över guldponnyn till lillasyster Leiah Cissig. Huruvida det skedde direkt när Woody kom ut från ärevarvet eller om överlämningen sker efter själva guldhelgen, det är dock inte helt klart, skojar tävlingscoachen Ewa Hellström.

Julia-cissig-syster-2-210812-rt
Julia och lillasyster Leiah, som nu tar över guldponnyn medan Julia satsar på storhäst. Foto: Roland Thunholm

Hon är stand in för Julias ordinarie tränare, systern Åsa Hellström, som just nu coachar ryttarna på ponny-EM i polska Strzegom.

Det var första gången som Ewa och Julia jobbade ihop och resultatet talar för sig självt. Förhoppningen och målet var guld.
– Ja, det var det. Men sedan kan allt hända när man rider under press. Vi måste få henne att fokusera på att göra sin grej, och vi pratade om det när vi gick banan. Man kan aldrig påverka vad andra gör, bara vad man själv gör. Det gäller att hålla huvudet kallt, säger Ewa.

För Julia var det viktigt att vara i sin bubbla innan hon gick in, något de också jobbade med.
– Det gällde att få henne att fokusera på vad hon skulle göra, för hon var spänd på framhoppningen. Vi försökte få henne att fokusera på galoppen, vad det är hon ska göra istället för resultatet. Det kan ju bli en nolla innan man ska gå in, och då påverkas man av det, fortsätter Ewa.

”Woody vet inte att det är SM-final, du måste gå in och rida som vanligt.” Det var grundtipset från Ewa innan Julia skulle in på banan.
– Man måste agera. Inte gå in och rida fint för att man vill vara felfri, utan man måste gå in och verkligen rida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden