Blogg
9 juli 2018 08:45

Häng med hästskötare Emmie en tävlingsdag

FalsterboFodra. besiktiga, knoppa, brodda... På söndagen var det äntligen skarpt läge för Emmie Eriksson, hästskötare åt Stina Lillje i Strömsholms trupp i lag-SM.

Häng med hästskötare Emmie en tävlingsdag
Stina Lilljes hästskötare Emmie Eriksson berättar om sin söndag i Falsterbo. Här har hon Rihanna K redo för lag-SM.

På söndagen var det dags för våra starter, äntligen! Började morgonen med fodring, mockning och byte av vatten.

När hon ätit upp och vilat magen så fick Rihanna K, ”Riri” komma ut på en liten longering i ”parken” vid stallarna. Hästarna som går lite större klasser brukar få komma ut några timmar innan start för att antingen bli longerade eller trimmade.

Veterinärbesiktning vid 9 och jag var nästan först på plats eftersom det brukar vara lugnast då och med tanke på vilka cirkuskonster Riri kan göra så kändes det tryggast. Hon var väldigt snäll och travade upp fint så hon fick en guldstjärna!

Hblogg5_privat
Jag tog ut och logerade Riri en stund på morgonen. Foto: Privat
Hblogg12
Både jag och Rihanna gillar att knoppa…
Blogg15_privat
… och så här blev det.

Efter besiktningen fick hon vara ifred en stund innan det var dags för knoppning – något som både jag och Riris gillar! Hon står alltid och sover när jag knoppar och står oftast lös i boxen.

Det var en ganska bra knoppdag (läs hårdag), inte helt perfekt men ändå väldigt fint.

När knopparna var på plats fick Riri lite tidigare lunch och jag checkade av läget med Stina om broddar och om hon ville ändra något med utrustningen mot lördagskvällen när de hoppade lite inne på stora banan – vilket för övrigt gick bra!

Hblogg2_privat
Jag och Riri. Foto: Privat

Riri skulle vara uppe vid banan till 11.20, gå från stallet ca 11- då ska hon vara skinande ren, broddad, påklädd och på bra humör – vilket inte är så svårt med en sån snygg som Riri!

Uppe vid banan så dubbelkollar jag alltid att allt sitter som det ska innan Stina hoppar upp och börjar rida fram. Man vill ju inte att chefen ska säga att något sitter tokigt.

Framridningen och framhoppningen gick bra. Vi har ett väl inarbetat system så allt brukar flyta på bra då jag känner Stina och vet hur hon vill ha det. Stina sa att Riri kändes fin.

En sista sockerbit innan de gick in på banan och gör sin runda.

Hblogg9_privat
Riri klar för start. Foto: Privat
Hblogg11_privat
Stina och Riri i full tävlingsmundering. Foto: Privat
Hblogg6_privat
I väntan på att gå in på stora banan i Falsterbo.
Bloggh1_privat
Riri och Stina innan start på stora gräsbanan. Foto: Privat

Riri var lite sur när Stina skulle fatta galopp men sen satte Riri igång sin häftiga tävlingsgalopp. Felfritt i mål!

Stina travade av innan jag broddade av och gick till stallet. Riri fick komma in i boxen, äta lite mash, bli avsvampad och fick vara ifred en stund innan hon skulle göras iordning igen inför andra rundan.

Viktigt när det är varmt ute att de får i sig vätska och eventuella elektrolyter/salt.

Samma rutiner för oss som inför första rundan. Denna gång hoppade vi dock fram på sand, då brukar vi bara ha broddar bak för att göra så få språng som möjligt med broddar fram då det sliter lite extra.

Vi broddar då fram innan sista räcket. Det här är våra hästar är vana med så de lyfter snällt på benen. Här brukar vi även göra koll om vi kanske måste sadla om, ge Stina lite vatten eller justera något på utrustningen.

På banan denna runda började det jättebra men sen kom de lite fel in på en linje och fick ett ganska grovt fel, på den här nivån och med så försiktiga hästar så är det små marginaler som gör stor skillnad.

Det är såklart att alla blir besvikna för alla vill så mycket och extra mycket när det är lag men så kan det bli ibland. Bara ladda om till nästa tävling!

Blogg12_privat
Riri står och väntar på eventuell prisutdelning – men det blev ingen den här gången. Foto: Privat

Riri och jag gick upp till stallet igen, dock inte helt färdiga då vi väntade på om vi skulle in på prisutdelning men tyvärr vart det ej så.

Klädde av Riri, spolade av henne samt började packa ihop alla grejer innan Stina kom och hjälpte till att packa in i lastbilen. Efter större klasser så brukar vi sätta på kyllera på benen, så det fick Riri innan vi åkte från tävlingen vid 17.

Även om jag älskar att vara på tävling så är det skönt att sova i sin egen säng måste jag nog erkänna.

I dag får Riri gå i gräshage och bara jogga ur eventuell träningsvärk sen får hon nog några lugnare dagar och jag ska packa upp och tvätta det mesta.

Hblogg2_privat
Hej då från mig och Riri!

Tack för ni har velat följa oss och tack för att jag fick äran att blogga lite hos er!

/Emmie Eriksson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden