Krönika
30 juni 2020 08:28

Hantera hästen rätt för vår skull

GästkrönikaVarje hästägare har ett ansvar att hantera sin häst väl, både ur hästvälfärdssynpunkt och ur arbetsmiljösynpunkt. Ridsports gästkrönikör Axel Wallman önskar mer välhanterade hästar - inte minst för alla dem som träffar hästarna i sitt yrkesutövande.

Hantera hästen rätt för vår skull
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

För oss som jobbar med hästar är hästarna våra arbetskamrater. Deras temperament och beteende påverkar vår arbetsmiljö på flera sätt. Det är underförstått för oss att det kan vara farligt att arbeta med dem. ”Hästar är hästar” och allt kan hända och det händer olyckor. Men vilka faktorer är det som gör att vissa hästar blir ”farligare” än andra?

Deras temperament är en viktig del och deras hantering är en annan, minst lika viktig, del.

Ur hästens perspektiv är deras eget temperament väldigt viktigt och påverkar deras egen välfärd i stor utsträckning. En del av de hästar jag stöter på i mitt arbete är konstant stressade, vilket medför att de inte mår bra.

Vi ser mängder av hästar med bland annat magsår och de behöver medicineras för att klara av att prestera.

Likt många människor upplever jag att också hästarna blir mer och mer stressade. Vi ser mängder av hästar med bland annat magsår och de behöver medicineras för att klara av att prestera.

Om vi tänker oss att en stor del av hur hästarna är i temperamentet är medfött, måste vi fundera kring hur viktig den delen är i avelsmålen. Detta är på gång men jag vill lyfta upp medvetenheten hos uppfödare och hingsthållare än mer. Fokusera inte för mycket på prestation vid uppfödning utan tänk på hur viktigt temperamentet är i det arbetet. Både för hästarna och vår egen skull. På så sätt kan vi uppnå både förbättrad hästvälfärd och förbättrad arbetsmiljö.

Fokusera inte för mycket på prestation vid uppfödning utan tänk på hur viktigt temperamentet är i det arbetet.

Det är minst lika viktigt eller till och med viktigare hur vi sedan hanterar våra hästar. Vilken häst som helst kan bli ”svårhanterlig” om den hanteras fel. Det är tyvärr långt ifrån alla hästägare som klarar av att hantera sina hästar på ett bra sätt. Hästar behöver tydliga gränser och konsekvent ledarskap. Hästar som inte lär sig detta kan bli både farliga och stressade.

Vi måste börja tidigt. Redan som föl måste hästen lära sig vad som är rätt och fel. Om de får en tidig träning i bra beteende behöver vi inte heller vara så hårda mot dem när de är vuxna. En häst som inte hanteras ordentligt som föl och unghäst behöver många gånger hanteras tuffare som vuxen. Om den dessutom hamnar hos en mindre erfaren ägare är risken att hästen tar över och blir farlig.

Varje hästägare har ett ansvar att hantera sin häst väl, både ur hästvälfärdssynpunkt och ur arbetsmiljösynpunkt. Annars blir det blir farligt både för dem själva och för alla oss runt omkring som kan träffa på hästarna i vårt yrkesutövande: hovslagare, veterinärer, veterinärassistenter, terapeuter och stallpersonal med flera.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden