Sverige
19 oktober 2019 06:37

Här är jägarnas tips till ryttare inför älgjakten

HästägartipsSom ryttare är ritterna i skog och mark något som både häst och ryttare uppskattar. Men det är oerhört viktigt att du har koll på vad som sker i skogen där du rider om du rider ut under jaktsäsongen. I den här artikeln ger Jägarnas Riksförbund sina bästa tips till ryttare.

Här är jägarnas tips till ryttare inför älgjakten
Nu är det älgjaktstider runt om i Sverige, vilket kan påverka hästar och ryttare. Foto: Jägarnas Riksförbund

Uteritterna i skog och mark är för många ryttare en del av det dagliga hästlivet.

Att både häst och syns ordentligt i skogen är viktigt. Använd varselfärger – gul, orange och rosa – och reflexer. Nathalie Petersson, Jägarnas Riksförbund. 

Att rida ut under jaktsäsongen är lika självklart för ryttarna som jakten är för jägarna, men hur undviker man att någon kommer till skada?

– Just under hösten är det extra viktigt att man syns och har koll på vad som händer på marken man rider på. Se till att ha en bra kommunikation med markägaren och det lokala jaktlaget så du får koll på jakttider, säger Nathalie Petersson, kommunikatör på Jägarnas Riksförbund som själv är hoppryttare..

Håll alla uppdaterade

Står du i ett större stall eller är stallägare, se till att sprida informationen till alla ryttare så att hela stallet vet vad som gäller – och håll alla uppdaterade.

– Att både häst och syns ordentligt i skogen är viktigt. Använd varselfärger – gul, orange och rosa – och reflexer. Använd pannlampa om du rider ut när det är mörkt.

Nathalie Petersson påminner om en annan viktig sak.
– Ta bort eltrådar eller elband i hästhagar som inte används eller låt elen vara påkopplad. Varje år är det många vilda djur som far illa när de fastnar i övergivna hagar.

Mer information

Den som har frågor kring jakttider eller inte vet vem man ska vända sig till kan alltid kontakta Jägarnas Riksförbund för att få hjälp. Det finns också information på förbundets Facebooksida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden