Sverige
26 september 2021 12:22
Ridsportplus

Hårdare regler kring gummiklipp på ridbanor

UnderlagFlera kommuner har börjat strama till reglerna för användning av gummiklipp på ridbanor. I en kommun i Västsverige har en stallägare ålagts att forsla bort allt gummiunderlag, efter att mätningar gjorts på innehållet.

Hårdare regler kring gummiklipp på ridbanor
Åsikterna går isär om gummiklipp – hur stor påverkan har det på miljön? Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att använda gummiklipp som underlag på ridbanan är vanligt förekommande i många länder i Europa, och det har använts en del även i Sverige, även om det inte är på långa vägar lika vanligt som fibersand.

    Fler och fler kommuner har börjat reagera mot gummiklippet, som ofta kommer från återvunna bildäck. En västsvensk kommun har de senaste fyra åren drivit ett ärende gentemot en stallägare.
    – Det började med att gummiklipp från banan flög omkring och landade hos grannar, som hörde av sig till kommunen, säger Christina Lörnemark, miljöchef i den aktuella kommunen.

    Sedan dess har turerna varit många. Kommunen och länsstyrelsen har begärt in uppgifter på vad underlaget består av, och krävt provtagning av både material och marken det ligger på. Rapporten visar att underlaget innehåller både tungmetaller och organiska ämnen.

    Kan leda till föroreningar

    Nu har stallägaren fått ett föreläggande om att ta bort allt gummiunderlag, det eftersom myndigheterna bedömde att det fanns en risk att det skulle leda till föroreningar.

    ”Det får anses vara allmänt känt sedan länge i hästägarkretsar att kabelflis och granulat av plast och syntetiskt gummi kan vara ett tveksamt material ur föroreningssynpunkt att använda som underlag i ridbanor” skriver kommunen.
    – Det kan jag inte hålla med om, säger stallägaren, som inte fick några uppgifter om detta från säljaren av underlaget.

    Stallägaren fick också en dokumentation av innehållet, men kommunen litade inte på att analysen gällde just det specifika underlaget.
    − De mätningar som kommunen gjorde visade att det fanns något mer än en ringa risk för skador på miljön. Hade det stannat vid en ringa risk hade underlaget fått ligga kvar, säger stallägaren som nu får betala runt 60 000-70 000 kronor för att bli av med underlaget.
    − Jag önskar att någon hade sagt till mig tidigare att kommunen måste ge tillstånd innan man lägger ut sådant här underlag. Men det var det ingen som gjorde, säger stallägaren.

    Skenhelig hantering

    Jonas Persson,  tidigare återförsäljare av gummiunderlag säger till Ridsport att han aldrig hört talas om något liknande, och han tycker att myndigheternas hantering av det här ärendet är skenhelig.
    − En kommun som har en konstgräsplan kan inte säga något om gummiunderlag på en ridbana, eftersom de redan har godkänt konstgräsplanen, säger han.
    − Detta material är mycket vanligt i andra länder, och samma bedömning borde gälla överallt

    Fakta

    Gummiunderlag

    Flera företag i Skandinavien är återförsäljare av gummiunderlag till ridbanor. Ett av dessa, Ragnsells, skriver på sin hemsida att återvunnet däckmaterial har lägre miljöpåverkan än alternativa material på en rad mätbara sätt, sett över hela livslängden, om man gör en livscykelanalys.

    Ett antal kommuner tillämpar anmälningsskyldighet innan en ridbana med gummiklipp anläggs. Om banan anläggs innan en anmälan gjorts riskerar markägaren att bli anmäld till åklagare.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden