Sportnytt
15 november 2018 06:56

Härnstams och von Krusenstiernas nya satsning ska lyfta unga ryttare

UtbildningDet behövs bättre kunskaper bland barn och ungdomar som vill ta sig till landslaget. Det menar dressyrprofilerna Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna som har tagit initiativ till en ny satsning som ska fylla de luckorna.

Härnstams och von Krusenstiernas nya satsning ska lyfta unga ryttare
– Om vi ska ha en stark topp måste vi ha en stabil bredd, säger dressyrprofilerna Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna. Foto: Roland Thunholm

Syftet med den nya utbildningen Dressagepower Academy är att fylla det kunskapsglapp som finns mellan ridskola och landslagsuppdrag. Det här glappet är stort, menar Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam,  ägare av Dressagepower.

– Det märker vi speciellt när ryttarna kommer upp i klasserna. Det saknas teoretiska kunskaper inom flera olika områden. Det kan handla om allt från frågor om hur man lägger upp ett träningsschema, vad ska man tänka på när man åker på sin första tävling internationellt, ekonomi, vad är en god laganda etcetera, säger Kristian von Krusenstierna.
– All undervisning är avsutten, men eleverna förväntas träna för sin hemmatränare parallellt med utbildningen, säger Kristian.

Ridsport
Dressagepower-duon vid prisutdelningen av den GP-final som toppade deras tour. Foto: Roland Thunholm

Under utbildningen som är under ett år studeras fyra områden: hästens handhavande och välbefinnande, träning och tävling, ryttarens hälsa (fysisk och psykisk) och ryttarens interaktion med andra.
– En fråga som vi tycker är viktig att lyfta är psykisk ohälsa. Inom ridsporten finns det en hets vad gäller vikt och utseende och den psykiska ohälsan ökar generellt i landet. Det känns som ett oerhört viktigt område att prata om, säger Peter Härnstam.

Vissa krav måste uppfyllas

Den ungdom som ansöker ska tävla dressyr på en viss nivå (se faktaruta) och ha som mål att rida i landslaget. I utbildningen ingår fem träffar där deltagarna delas in i grupper baserat på ålder och var i landet de bor. Det sker även en central träff under året där alla träffas. Till träffarna bjuds även vuxna närstående in.
– Många av de ämnen vi berör kan vara värdefulla för föräldrarna att ta del av. Allt ifrån vad en elitsatsning innebär till vilken roll man som förälder har i det hela. Det är också ett bra forum för att prata med andra föräldrar, säger Kristian.

Vad hoppas ni på att den här satsningen ska bidra till?
– Om vi ska ha en stark topp måste vi ha en stabil bredd och det är den vi vill vara med och skapa. Vårt mål är att hjälpa sporten att bli bättre. Vi vill vara en bidragande aktör till att Sverige tar medaljer och blir en stark dressyrnation, säger Kristian.

Vad kursavgiften förväntas bli kan duon i nuläget inte svara på.
– Det är tyvärr ännu inte klart. Det beror på vilka partners vi får med oss i projektet och de förhandlingarna pågår fortfarande .

I detalj

Pågår ett år

Utbildningen riktar sig till dressyrintresserade barn och ungdomar, även pararyttare, i åldern 12-21 år, som har som mål att rida i landslaget. Grundutbildningen pågår under ett år. Efter grundutbildningen kan eleverna söka till en fördjupad påbyggnadsutbildning.

För att kunna ansöka krävs att man tävlar på följande nivå:
Ponnyryttare t o m 15 år: C/D-ponny på lägst LA-nivå.
Juniorer t  o  m 17 år: Häst på lägst Msv C-nivå.
Young Riders t o m 20 år: Häst på lägst Msv B-nivå.
Pararyttare t o m 20 år: Häst.

Finansiering: Utbildningen finansieras via elevernas kursavgift samt sponsrande partners.
Kursavgift: Ännu inte fastställd (förhandling pågår med sponsrande partners)
Ansökan öppnar: I början av 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden