FHS 2024En ryttare i de internationella hoppklasserna filmades av en åskådare när hen red en hårt hopdragen häst på framridningen. En annan häst uppmärksammades med något som såg ut som blod i munnen. "Det ska inte förekomma på framridningen," säger Karl-Henrik Heimdahl, ordförande i FEI:s veterinärgrupp, om den felaktiga formen. Han berättar också hur larmet om misstänkt blod hanterades.
Hårt ihopdragen hopphäst på framridningen i Falsterbo

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det är Aftonbladet som berättar att en åskådare ska ha larmat funktionärerna i Falsterbo i samband med framridningen till en av de internationella hoppklasserna.
Min uppfattning är att jag inte kunde säga att det var blod i hästens mun.
Karl-Henrik Heimdahl.
Det handlade om en häst där åskådaren tyckte sig se att hästen hade blod i munnen. Åskådaren larmade funktionärer i anslutning till framridningen.
När hästen hade varit inne på banan togs det bilder på skummet och hästens mun, och dessa bilder kom till Karl-Henrik Heimdahl, ordförande i FEI:s team av veterinärer på plats.
– Min bedömning är att hästen hade lite missfärgat skum, det såg brunrött ut, inte det där ljusröda som kan ses om det är en ny blödning. Det var som små prickar och jag tyckte det såg ut som spår av något hästen hade ätit, något godis den hade fått. Ryttaren har också sagt att hästen fick lite godis direkt när den gick ut från banan, säger veterinären till Ridsport.
– Min uppfattning är att jag inte kunde säga att det var blod i hästens mun.
Undersökas inför start
Det beslutades att hästen skulle undersökas i munnen inför att den eventuellt kom till start nästa gång, men den gjorde ingen mer start.
Samma åskådare filmade också en häst som i flera minuter reds hårt ihopdragen på framridningen. I detta fall ska inte funktionärer har larmats, och Karl-Henrik Heimdahl kände inte till detta fall förrän han läste Aftonbladets artikel.
– Det som syns på filmen är en häst som går i en felaktig form, och precis som vid dressyrtävlingar ska det inte förekomma på framridningen. Det handlar alltid om bedömningar från funktionärernas sida, det är stewards som ska hålla koll på detta, säger han.
”Detta är en incident”
Aftonbladet har frågat Jana Wannius, ordförande för Falsterbo Horse Show, varför ryttaren som red den hopdragna hästen inte stoppades, men även för Wannius är denna händelse okänd.
– Jag har inte sett filmen. Jag tar gärna del av den och kan uttala mig om den. Vi har hästens välfärd i absolut i främsta rummet. Om vi inte har det så är inte ridsporten trovärdig. Vi har veterinärer, djurambulans, funktionärer vid stallarna och bevakning av Försvarsutbildarna Kävlinge dygnet runt. Vi har 800 hästar och 2 000 starter och detta är en incident, säger Wannius till Aftonbladet.
Den person som larmade funktionärer om att hen tyckte sig se blod i en hästs mun uppger att hen blev utkastad från tävlingsområdet, men enligt Falsterbo Horse Show stämmer inte detta utan personen ska ha blivit avvisad från området kring framridningen.
Om det syns blod vid/i munnen på hopphäst under tävling ska ekipaget stoppas, och det misstänkta blodet torkas bort. Om det sedan uppstår blod igen utesluts ekipaget. Detta enligt FEI:s regler.
För dressyrhästar blir det uteslutning direkt om färskt blod syns vid/i munnen.
Aftonbladets artikel med filmklipp från framridningen
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på