Körning
25 januari 2021 12:44
Ridsportplus

Hårt jobb med sikte på spetskörning

LandslagsträffÄntligen möttes de svenska landslagskuskarna i en gemensam träning. Gissa om det var god stämning i gänget och gissa om mötet med landslagstränaren och fyrspannskusken Glenn Geerts från Belgien var uppskattat.

Hårt jobb med sikte på spetskörning
Härligt att träffas, blicka framåt och satsa påå träning och tävling igen. Från vänster Annika Borg, landslagsledare, Glenn Geerts, tränare och Anna Racking, kusk. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Över alltihop vakade landslagsledaren Annika Borg som såg till att alla gjorde sitt bästa och lite till och att alltihop var coronasäkert.
–  Vi hade ju en träning inbokad i december, säger Annika, men det blev ju inget med den. Så senaste mötet var faktiskt i mars förra året.

Nu hoppas självklart både ledare och aktiva på att det ska bli ett bättre tävlingsår. Landslagen för både ponny och stor häst är klara i grunden. Än så länge har man en A-grupp och en B-grupp, men som Annika säger:
–  Vem vill egentligen vara i B?
Alla vill ju ta sig till A. Och det kommer inte att kallas så i fortsättningen heller.

Ska delas in i spets och utmanare

– Kuskarna ska delas in i spetsgrupp och utmanargrupp. I spetsgruppen hittar man dem som i nuläget har mest potential för mästerskap. Utmanare tävlar på egen hand och måste bevisa att även de kan klara att delta i mästerskap.

Oavsett vilken grupp man tillhör så är det hårt jobb som gäller.
– Vill man vara med så ska det också vara en seriös satsning från varje enskild kusk.
– Inget gnäll, sitt inte och vänta på pengar som aldrig kommer, skapa ett eget sponsornät och träna, träna, träna.

Gänget i landslaget är detsamma som 2020. Pandemin spelar in naturligtvis. Landslagsledningen har ju inte sett så mycket resultat den senaste tävlingssäsongen. Världmästerskapet för enbetsekipage då undantagen där Sverige hade ett lag med.
– Vi har samma tränare som förra året, förutom Glenn Geerts ställer även legendaren Mischa Freund upp.
– Uppskattade båda två, de flesta av kuskarna vill träna för bägge.

Bild 1
Landslagsledaren Annika Borg kunde äntligen hälsa sina kuskar välkomna till en gemensam träning igen. Foto: Eva Österlund

Nyttigt med uppehåll

Annika konstaterar också att de flesta av hästarna och även kuskarna har mått bra av det lugnare året i pandemins skugga. Inte så mycket stress, mer vila och rekreation. Det finns något positivt i alltihop också.

Helt klart såg hästarna under träningshelgen extra bra ut. Blanka, glada, med muskler och fina i hullet. Även de verkade verkligen gilla läget att få träffa konkurrenterna igen.
– Speciellt de yngre hästarna har mått väldigt bra av detta annorlunda år, fortsätter Annika.
– Tävlingsverksamheten har ju aldrig varit helt nedstängd i Europa. De stora tävlingarna ligger och väntar, inget är inställt ännu, men allt kan ju ändra sig snabbt. Och räkna med att det inte är lika enkelt att ta sig till en internationellt tävling numera. Det är hård koll på tester hela tiden.

Lika kul att leda fortfarande

Annika Borg har varit tränare och landslagsledare för kuskarna i tre år nu. Innan dess hade hon hand om ungdomarna, men nu är det alltså hela gänget. Men det är ju hos de unga kuskarna framtiden finns och hon räknar snabbt upp en grupp som bara blir bättre och bättre och där det också dyker upp nya spännande ekipage som vill vara med.

Och ledarskapet är lika kul fortfarande.
– Jag vill ju gärna att det ska gå bra för våra svenska kuskar, säger hon och skrattar.
– Och vi inom körningen vill bli sedda. Mer än idag, det är vad sporten behöver.
– När det går bra blir man ju bra och uppskattad som ledare också. Det är när det inte går så bra som man måste fungera också.

Annika har koll och hon har krav på sina ekipage. Landslaget är ingen sällskapsklubb, här lägger man grunden till att svensk körsport ska bli stor, även internationellt. Igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden