Sverige
6 november 2023 11:03

Häst fastnade i bro – fick bärgas

RäddningsinsatsUnder en ridtur på söndagen föll en häst igenom en bro i Johannishus i Blekinge och kilades fast. Det krävdes en stor räddningsinsats för att få loss hästen från bron, som tidigare orsakat en liknande olycka.

Häst fastnade i bro – fick bärgas
Räddningstjänsten kallades till platsen för att hjälpa hästen. Foto: iStock

Ekipaget passerade träbron under en uteritt på söndagsförmiddagen, när hästen halkade till och hamnade utanför bron med ena benet som kilades fast. Enligt uppgifter till Blekinge Läns Tidning blev hästen delvis hängande över kanten, medan ryttaren klarade sig oskadd.

Räddningstjänsten larmades till olycksplatsen men insåg snart att det krävdes mer hjälp. En veterinär fick ge hästen lugnande, och lantbrukaren Andreas Andersson ryckte ut med sin lastare för att försöka bärga hästen.

– Jag fick ett samtal och de berättade vad som hänt. Klart som fasen jag kommer, sa jag. Ett djur är ett djur. Jag har bärgat mycket, men en häst var något nytt. Här var det verkligen finkörning som gällde, säger Andreas Andersson till tidningen.

Efter att bron delvis sågats itu kunde hästen lyftas bort med hjälp av långa remmar.
– Vi fick gå in under bron och var tvungna att ha sönder den, för att hästen inte skulle skada sig, berättar räddningsledare Jenny Jansson.
Hästen var utmattad efter händelsen, men såg ut att ha klarat sig utan fysiska skador.

Enligt uppgifter till tidningen har den aktuella bron varit olycksdrabbad även tidigare – en ridskolehäst råkade för ett par år sedan ut för en liknande händelse. Då sattes provisoriska varningsskyltar upp, skyltar som nu vittrat bort.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden