Sportnytt
29 augusti 2020 16:41
Ridsportplus

Häst från anläggning med kvarka åkte till stortävling

RegelbrottTill Sveriges största hopptävling denna helg, Norrköping Horse Show, kom en häst från en anläggning med konstaterad kvarka. När tävlingsledningen insåg detta agerade ledningen omedelbart.

Häst från anläggning med kvarka åkte till stortävling
En häst som tävlades på Norrköping Horse Show kom från en anläggning med kvarka. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ryttaren kom till Norrköping Horse Show under fredagen med sin häst, och hann både tävla en klass och stalla upp hästen i boxen innan tävlingsledning och tävlingsveterinär nåddes av uppgifter om att det fanns konstaterad kvarka på hästens hemanläggning.

Detta var tidningen Hippson först med att rapportera.

− Ekipaget hade kommit hit och hoppat en klass när överdomaren blev kontaktad av någon om situationen, säger Sandra Wiessler, tävlingsveterinär på Norrköping Horse Show, till Ridsport.

− Ryttaren sade att en veterinär hade gett ryttaren klartecken att åka, och jag sökte den veterinären utan att lyckas, fortsatte hon.

I stället ringde Sandra Wiessler vidare till Jordbruksverket samt till länsveterinären i Östergötland, där Norrköping ligger, och därefter fick ryttaren och hästen lämna tävlingen.
− Enligt anläggningens egen hemsida har de konstaterad kvarka där, men enligt ryttaren står den här hästen i ett annat stall utan kontakt med den smittade delen, säger Sandra Wiessler.

Boxen som användes av hästen är plomberad och kommer inte att användas mer under meetinget.
Svenska Ridsportförbundet centralt är informerat om händelsen.

Att åka till tävling med en häst som kommer från en anläggning med misstänkt eller befarad sjukdom är ett brott mot tävlingsreglementet, där det står att ryttare ska ”förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit”.

Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd har tidigare dömt till långa avstängningar när ryttare eller andra ansvariga brutit mot detta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden