Sverige
1 november 2021 13:45
Ridsportplus

Häst hittad lös med okänd sadel efter nattligt besök

TillgreppTänk dig att du hittar din unghäst sadlad mitt i natten. Det var vad som hände på Åkarpsgården i skånska Vellinge i helgen. "Det är obehagligt att någon bara tar sig den friheten", säger beridaren Kelly Schild Berglind.

Häst hittad lös med okänd sadel efter nattligt besök
Kelly Schild Berglind och 5-åriga Hedwig som hittade lös med en okänd sadel. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En mycket olustig händelse inträffade i helgen på Vellinge Ridcenter i skånska Vellinge. När en familj vid 02.30-tiden natten till söndagen var för att titta till sin häst som hade kolikkänning hittade de en av gårdens hästar på parkeringen. Hästen hade inget träns men var sadlad – med en sadel som inte tillhör till någon i stallet.

Jonas Holmberg, som driver Vellinge Ridcenter, har polisanmält det oönskade besöket.
– Sannolikt blev de lite tagna på sängen och lämnade hästen vind för våg när det kom folk. De slet väl av tränset men hann inte få med sig sadeln, säger han till Ridsport.

Han misstänker att de nattliga besökarna kan ha ridit hästen i ett av de tre ridhusen på Åkarpsgården, som stället heter. Den automatiska ridhusbelysningen, som alltid är på, var avstängd och en gångdörr som normalt sett inte är öppen var öppen.
– Det tyder också på att man har viss kännedom, säger Jonas Holmberg.
– Vi vet ju inte om de har varit här förr och ridit och sedan ställt in hästen igen. Det kanske är någon som tycker det är för dyrt med ridlektioner.

Efterlyser sadelns ägare

Hästen i fråga var 5-åriga Hedwig (SWB sto f-16 e Kannan-Balou du Rouet, uppf/äg Vellinge Ridcenter AB) som rids och utbildas av beridaren och svårklassryttaren Kelly Schild Berglind. Hon är skakad av det som har hänt.
– Det är obehagligt att någon bara tar sig den friheten. Tur i detta fallet var att de tog en ”frisk” häst, hade detta varit i våras var hon precis buköppnad och det hade varit en stor fara för hennes liv då. Man blir ju orolig över hästarnas välmående. Hanteras de fel kan de få konsekvenser som är svåra att få ordning på.

Kelly Schild Berglind har ridit Hedwig under måndagen och det unga stoet tycks vara opåverkad av händelsen.
– Det var inget konstigt med henne idag. Hon kändes okej.

Kelly har nu också lagt ut bilder på Facebook för att se om någon känner igen sadeln. Det är en Equipe Performance av årgång 2005 som hästen hade på sig.

251591514_10159870826439319_5596175222375376015_n
Huruvida sadeln är stulen från något annat stall är oklart. Foto: Privat

På Åkarpsgården finns det totalt 73 hästar bestående av ridskolehästar och -ponnyer, privata inackorderingar, unghästar under utbildning och tävlingshästar. Det är ganska mycket liv och rörelse både på och kring gården, där det även finns en genomfart för boende i närområdet. Fram till nu har Jonas Holmberg inte sett nödvändigheten av larm eller liknande, men nu har han tänkt om.
– Vi har inget larm, men just nu sitter jag här och tittar på övervakningskameror på internet. Problemet är bara att man måste söka tillstånd och det är det aldrig någon som får.
– Vi vill inte låsa stallarna och det har lite med brandskydd att göra. Brandkåren kan ta sig in när de kommer, men vi vill inte ha det låst om folk är på plats innan för att släppa ut hästar.

Hur obehagligt är det som har hänt?
– Det är väldigt obehagligt. Man vet ju inte vad som kan hända. Det skulle till och med kunna vara så att det ligger en ryttare skadad någonstans. Hästen hade vilat i två veckor och man vet inte om den har kastat av någon, säger Jonas Holmberg.

Kommer ni att sitta vakt nu?
– Så kommer det nog att bli. Vi kommer i alla fall att ha våra hundar här på nätterna ett tag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden