BeslutÄr en häst som behöver sederas vid lastning i tävlingsmässigt skick? Det var en av frågorna som dök upp när Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd fattade beslut om påföljd i ett fall då hästen behövde lugnande medel för att kunna lastas på ett säkert sätt i samband med tävling.
Häst sederades vid lastning på tävlingsplats

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det var i samband med en tävling under våren 2024 som en ryttare tävlade med sin häst. Då uppkom en situation gällande behandling med otillåten substans av häst under tävlingsperioden. Hästen ifråga hade varit svår att lasta och därför har ryttaren frågat tävlingsveterinären på plats om lov att sedera hästen inför hemresa från tävling, för att kunna lasta hästen efter avslutad ritt.
Enligt beslutet från Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, DIN, ska sedering ha skett vid tre separata tävlingstillfällen vid tre olika tävlingar inom loppet av en månad. Frågor uppstod då om en häst som behöver sederas för att kunna lastas är i tävlingsmässigt skick, om det är tillåtet att sedera under tävlingsperioden och om det kan anses vara nödfall varje gång hästen ska lastas.
Diskuterade fallet tillsammans
Överdomare och tävlingsveterinär har uppgett att ryttaren efter avslutad ritt frågade veterinären om hen kunde beställa en spruta lugnande medel till sin häst för att kunna lasta den. Ryttaren ska ha sagt att de fått det tidigare, eftersom hästen är svårlastad. Veterinären ifrågasatte och undrade över detta, men genomförde det som begärdes.
Fallet diskuterades senare med överdomare, veterinär och sekretariat. De ifrågasatte hur hästen kommit till tävlingen och om det var i enlighet med Code of Conduct samt om hästen var i tävlingsmässigt skick när den inte gick att lasta. Överdomare och domare bestämde sig för att diskutera med ryttaren. Ryttaren berättade då att hen bremsat hästen som stod inne i transporten för att åka till tävlingplatsen. ÖD ansåg att hästen behövde tränas i lugn miljö för att exempelvis lastas och köras. Att åka till en tävlingsplats i det läget kanske inte var rätt plats för sådan träning, skriver DIN i sitt beslut.
Hade hänt förut
Hästen injicerades och tävlingsveterinären informerade ryttare om gällande karenstider. Hästen hade vid tillfället bara startat vid två tävlingar tidigare. När överdomaren tog kontakt med tävlingsveterinären från de två tidigare tävlingarna, bekräftade denne att hästen fått lugnande droger på båda platserna. Vid ett av tillfällerna sparkade hästen sönder transporten på vägen dit. Ryttaren valde därför att rida hästen hem istället för att köra den.
Har tränat på att lasta
Ryttaren har uppgett att hen har lasttränat så gott som varje dag sedan hen köpte hästen, som de vid köpet fick information om att den kunde vara svårlastad. Efter drygt två månaders lastträning bestämde hen sig för att de kunde vara redo att åka på tävling. Ryttaren hade även med sig en sällskapshäst för att minska olycksrisken samt försöka ge hästen goda erfarenheter. Ryttaren valde även att åka bak i transporten med hästen vid tillfälle. Efter de tidigare tillfällena med sedering ska man ha fortsatt lasträna med goda resultat och framsteg. De lyckades ta sig till den aktuella tävlingsplatsen och hästen hoppade en felfri runda på plats. Med tanke på tidigare incidenter bad ryttaren därför om hjälp att ta sig hem även denna gång, men förtydligade att det från början inte var tanken att de skulle behöva sedera samt att det förhoppningsvis inte ska behövas i framtiden.
Menar att det inte är satt i system
Ryttaren förtydligar också att hästen inte tävlats efter detta tillfälle, men att de har fortsatt att lastträna och fokuserat på att göra hästen säker vid hantering. Ryttaren tycker det är fel att påstå att det är satt i system att sedera hästen efter tävling då det hänt tre gånger, då hen agerat med hästens bästa i åtanke. Ryttaren poängterar att hen är mån om sina djur.
Är inte i tävlingsmässigt skick
Enligt tävlingsreglementet, TR, har den ryttare som deltar vid tävling en skyldighet att prioritera hästens välmående samt förvissa sig om att hästen är i tävlingsmässigt skick samt att den är tränad för tävlingsdeltagande.
DIN anser att det genom dessa situationer blivit tydligt att hästen ifråga inte varit tillräckligt tränad för tävlingsdeltagande. Ryttaren har försökt lösa situationen dels genom att fråga tävlingsveterinär om sedering efter avslutad tävlingsdag, dels genom att stå inne i transporten med bremsen i beredskap för att komma till tävlingsplatsen, eller som vid ett tillfälle att rida till tävlingsplatsen. Enligt TR faller även bremsning under otillåten hantering av häst och är därmed straffbart, skriver DIN i sitt beslut.
Striktare regler på tävling jämfört med hemma
DIN poängterar också att alla hästar inte är redo för att åka på tävling. Ryttaren har beskrivit att hen velat ge hästen goda erfarenheter och därför velat sedera vid hemfärd i transport. Ryttaren har jämfört detta med sedering vid klippning och skoning, något som DIN anser inte är jämförbart. På hemmaplan kan hästen behandlas, då den inte är under tävling, och substanser får användas utanför tävling vid tillämpad karenstid.
Striktare regler gäller dock i samband med tävling, i enlighet med både djurskyddslagen samt SvRF:s bästämmelser om otillåten medicinering. Man påminner om att injicering av häst på tävlingsplats endast bör ske i nödsituation eller akut-tillfälle. Inte som i denna situation, när DIN anser att det blivit en vana, ett upprepat beteende.
Anses inte ha varit akut
Därmed anser DIN inte att det rört sig om en akut- eller nödsituation, utan istället att hästen inte varit tillräckligt tränad för uppgiften och därmed inte varit i tävlingsmässigt skick. DIN tar dock med i sin bedömning att ryttaren har försökt lastträna hästen inför tävling samt att hen har haft för avsikt att ge hästen en bra upplevelse.
Ryttaren får därför en tillrättavisning av DIN.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på