Sverige
14 januari 10:39

Häst sjuk i salmonella

SmittaEn häst i Skåne har insjuknat i salmonella, och nu pågår provtagning på de andra hästarna i samma stall.
- Det är en ovanlig sjukdom hos hästar, konstaterar smittskyddshandläggaren Lars-Erik Staberg.

Häst sjuk i salmonella
En häst i Trelleborgs kommun har insjuknat i salmonella. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Den sjuka hästen står uppstallad i Trelleborgs kommun.
– Det pågår provtagning, men i nuläget är det bara en häst som är smittad. Man tar prover på alla hästar i stallet. Det är inte ett föl det rör sig om, men jag kan inte kommentera hästens status i övrigt. Den sjuka hästen är under vård, berättar Lars-Erik Staberg, smittskyddshandläggare och veterinär på Jordbruksverket.

– Nu görs smittspårning och därefter påbörjas saneringsarbetet i stallet. Generellt sett har vi rätt dålig koll på salmonellasmittor, hur det finns spritt i hästpopulationen och hur pass vanligt det är. Samma sak med hur de eventuella smittvägarna ser ut, det här brukar poppa upp i olika delar av landet och vid olika tider så det brukar inte gå att sätta dem i samband med varandra heller. Det finns ingen gemensam nämnare. Så därför kan man misstänka att hästpopulationen har salmonella till och från, konstaterar Lars-Erik Staberg.

Kan gå med smittan

En häst med salmonellasmitta behöver inte bli sjuk, utan det är oftast om hästen är sjuk i någon annan sjukdom, eller om det handlar om fölungar med dåligt immunförsvar, som salmonellan bryter ut.
– Hästarna kan gå med smittan utan att vara sjuka, och smittan finns också i olika varianter – en del är mer tysta och ger inga större kliniska symptom, medan andra är starkt sjukdomsframkallande. Men det är väldigt ovanligt med salmonella hos häst, som kommer till myndighetens kännedom. Vi räknar färre än fem fall per år i hela landet, säger Lars-Erik Staberg.

Här kan du läsa mer om salmonella hos häst

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden