Sverige
12 februari 2019 07:45

Hästägare dömd för hot mot inspektör

BrottNär en mans djur omhändertogs på grund av dålig skötsel hotade mannen djurskyddsinspektörerna till livet. Nu har han dömts av Lunds tingsrätt.

Hästägare dömd för hot mot inspektör
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

När länsstyrelsen omhändertog mannens djur – bland annat en häst –  på en gård i Skåne blev mannen rasande och hotade djurinspektörerna och deras familjer. Nu döms han till böter. Det här berättar Skånska Dagbladet.

Följande poliser och länsstyrelsens djurinspektörer med familjer kommer behöva livvakter dygnet runt i resten av sina liv. Utdrag ur mannens överklagande.

Djurskyddsinspektörerna tyckte inte att mannen tog tillräckligt väl hand om sina djur och omhändertog dem och meddelade samtidigt att man övervägde att utfärda djurförbud.

Detta gjorde mannen upprörd och han tog till hårda ord mot myndighetsföreträdarna i ett överklagande. Han ansåg bland annat att de jobbade för ”en organiserad brottslig organisation”.

”Följande poliser och länsstyrelsens djurinspektörer med familjer kommer behöva livvakter dygnet runt i resten av sina liv om detta går igenom för då kommer jag, (den dömdes namn, reds anm), att personligen ta lagen i egna händer,” skrev mannen.

Den formuleringen kan inte tolkas på annat sätt än hot om våld mot de utpekade personerna, menar Lunds tingsrätt som dömer mannen för olaga hot och hot mot tjänsteman. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Mannen åtalades även för försök till utpressning mot ett par på 212 000 kronor. På denna punkt friades han dock. Paret hyrde ut en bostad till honom och under tiden han bodde där hjälpte han till med olika saker på fastigheten. När kontraktet sades upp ville mannen ha betalt för detta arbete, det fanns dock ingen sådan överenskommelse enligt paret.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden