Sverige
4 januari 08:51
Ridsportplus

Hästägare ignorerade länsstyrelsens uppmaningar – får betala vite

Vanvårdade hästarTrots upprepade påstötningar vidtog hästägaren aldrig några åtgärder för att först hästarna, sedan hästen, skulle få det bättre. Nu döms mannen till att betala vite.

Hästägare ignorerade länsstyrelsens uppmaningar – får betala vite
Ingen förbättring skedde på gården (arkivbild). Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En hästägare i Kronobergs län får betala vite om 35 000 kronor eftersom han inte har hörsammat länsstyrelsens förelägganden. Dels har hans häst hållits ensam utan andra hästar sedan i början av förra året, dels har både stall och hage varit potentiellt skadliga för hästen.

Beslutet om vite har föregåtts av en rad djurskyddskontroller som visat på brister i djurhållningen, utan att några åtgärder vidtagits av hästägaren. Vid den första djurskyddskontrollen i mars 2021 hölls två hästar i stallet. Dessa hade då förvuxna hovar och bedömdes vara tunna och muskelfattiga. Det var även för lågt i tak i stallet, det var mörkt och smutsigt med för mycket gödsel, samt många skaderisker. Dessutom var hagstaketet undermåligt uppsatt och underhållet.

Vid nästa kontroll i april 2021 hade hästarnas hovar fortfarande inte verkats och i övrigt hade inget heller åtgärdats.

I januari 2022 hölls en häst ensam i stallet, den var muskelfattig och tunn och ingen veterinär hade undersökt hästen. I övrigt såg det likadant ut som tidigare. I maj förelades hästägaren att se till att hästen inte hölls ensam.

I somras uppgav hästägaren att det skulle komma två nya hästar till gården, men så har inte skett. Hästen hölls fortfarande i stallet där det förekom ett antal skaderisker och hagstaketet var i lika dåligt skick som tidigare. 

Slutligen i december 2022 dömdes det aktuella vitet ut av förvaltningsrätten i Växjö.

”Hästen ska kunna ha fysisk kontakt med artfrände i hage och/eller under den tid de står uppstallade”, skriver förvaltningsrätten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden