Nyheter
17 februari 2021 09:57
Ridsportplus

Hästägare ska själva kolla hältan med nytt verktyg

UtvecklingNu tas nästa steg för att utveckla ett mätverktyg för hälta, när bolaget Sleip AI får riskkapital. Planen är att hästägare själva ska kunna använda verktyget.

Hästägare ska själva kolla hältan med nytt verktyg
Elin Hernlund och Marie Rhodin är forskarna som jobbar med verktyget. Foto: Göran Ekeberg/addlight

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bolaget Sleip AI har fått riskkapital från SLU Holding för att bolaget ska kunna vidareutveckla sin metod för att mäta hältor. Det finns en första version av mätverktyget som testas på kunder.
– Just nu jobbar vi med inbjudna kunder för att förfina verktyget. De kunderna är till största delen etablerade veterinärkliniker, men det är inte det som är vår vision. I framtiden vill vi att alla hästägare själva ska kunna använda verktyget, säger Axel Nyström, vd på Sleip AI, till Ridsport.

Sleip AI:s arbete bygger på forskning från SLU:s forskargrupp inom ortopedi och biomekanik. Med det digitala mätverktyget kan djurägare själva filma sina djur för att tidigt upptäcka och mäta hälta hos hästen. Verktyget finns även i en version som riktar sig till specialiserade veterinärer som arbetar inom området.

Pressbild_sleip_foto_goran_ekeberg
Verktyget ska kunna användas på klinik och ”hemma”. Foto: Göran Ekeberg/addlight

– Det är en kombination av olika faktorer som gör att vi vill satsa. Djurhälsa och digitalisering är ett område som vi ser växer mycket. Vi ser en tillväxtpotential i hela det området men givetvis också för det här bolaget specifikt. Vi tycker att teamet är en bra kombo, riktigt duktiga forskare från SLU och en kille som är duktig på IT-sidan, säger Henrik Landgren på SLU Holding till Ridsport.

– Det är fantastiskt att kunna göra tekniken tillgänglig och erbjuda ett evidensbaserat verktyg och avancerade mätmetoder till låg kostnad. Vår drivkraft är ett stort och starkt djurintresse inte minst för hästar. Att se vilken stor potential vår forskning har gör det omöjligt att inte ta den vidare och kommersialisera, säger de båda forskarna som leder forskningsgruppen vid SLU, Marie Rhodin och Elin Hernlund, i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden