Världen
19 december 2017 17:30

Hästar kan drabbas av depression enligt ny studie

StresshormonerÄven hästar kan bli deprimerade. Det här visar en ny fransk/kanadensisk studie. Enligt studien är dressyrhästar extra drabbade.

Hästar kan drabbas av depression enligt ny studie
En inaktiv häst som inte reagerar på sin omgivning kan vara deprimerad. Foto: Lottapictures

Det är en djupare studie gjord av universiteten i franska Rennes och kanadensiska Guelph som visar att även hästar kan bli deprimerade.

Precis som deprimerade människor blir hästar inbundna och reagerar väldigt lite på yttre stimuli. Den blir inaktiv och ointresserad i sin omgivning. Vilken gren hästen eventuellt används till har också visat sig ha betydelse. Studien visar att dressyrhästar drabbas av depression oftare än andra hästar, särskilt dressyrhästar som tävlas på högre nivåer.

I studien menas att detta kan bero på en större produktion av stresshormon hos hästar som tränar dressyr än hoppning och fälttävlan, till exempel. Forskarna fann också andra utlösande faktorer för depressioner hos hästar som höga krav, sociala problem, känslor av tvång och dåligt med belöningar – alltså många saker som utlöser depression även hos människor.

Det är Ridehesten som berättar om den här studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden