Veterinärt
14 juni 2021 06:20

Hästar som blir ensamma visar stressade ansiktsuttryck

Pain faceNär hästar transporteras eller lämnas ensamma visar de vissa ansiktsuttryck som kan kopplas till stress. Det kan vara vidgning av näsborrar samt ökad frekvens av rörelser av mun och ögon. Det visar en ny studie vid SLU.

Hästar som blir ensamma visar stressade ansiktsuttryck
SLU-forskare har studerat ansiktsuttrycken hos hästar som lämnas ensamma. Foto: iStock

Forskning på pain face har förekommit ett tag, och nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU använt samma metod och utvärderat hästars ansiktsuttryck under två vanliga, men påfrestande hanteringssituationer, transport och kortvarig isolering.

Detta berättar Hästsverige.

Målet var att se hur potentiell stress påverkar ansiktsuttrycken.

I studien videofilmades hästarnas ansiktsuttryck under transport och kortvarig isolering som är två möjliga stressmoment i hanteringen. Samtliga ansiktsuttryck analyserades från filmerna enligt ett objektivt system där ansiktsuttrycken kodas (EquiFACS) utefter vilka muskler i ansiktet som kontraherar. Hästarnas hjärtfrekvens mättes under försöken med en trådlös pulsmätare.

I studien sågs ett flertal ansiktsuttryck som framträdde hos friska individer vid särskild hantering. Bland annat vidgning av näsborrarna, uppspärrade ögon, framträdande ögonvita, ”bekymmersrynka” ovanför ögat samt ökad frekvens av munrörelser, blinkningar och öronrörelser.

Läs mer om studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden