Nyheter
14 juni 15:14

Sto och föl tog sig ur släp på väg till veterinären

OlyckaPå måndagen tog sig ett allvarligt sjukt sto med föl ur ett släp på väg till Ultuna Hästklinik. Nu söker ägaren en amma.

Sto och föl tog sig ur släp på väg till veterinären
Olyckan fick dessvärre ett tragiskt slut. Foto: Utryckning Uppsala

Det var i anslutning till E4 i höjd med Björklinge som ett sto med föl lyckades ta sig ur ett släp på väg till Ultuna Hästklinik. ”Mamman hade problem med magen (tarmarna hade vridit sig och stoppat blodtillförseln)”, skriver stoets ägare Ina Bromander i Facebookgruppen Utryckning Uppsala.

Stoet hade väldigt ont och lade sig ner om och om igen i trailern och försökte rulla och plötsligt öppnades framdörren, berättar Ina Bromander vidare. Som tur var fick hon hjälp av en förbikörande som hjälpte henne att få ut fölet som var fast inne i trailern där mamman rullade runt. Stoet låg då upp och ner med huvudet tittandes ut genom framdörren, berättar Ina Bromander. ”När vi fått ut fölungen så lyckas mamman kasta sig upp och komma ut hon med.”

Som tur var hade Ina Bromander precis svängt av E4 mot Björklinge för att möta upp en akutveterinär som skulle ge smärtstillande för att kunna åka vidare till Ultuna. Det berättar hon också på Facebook, där hon uttrycker stor tacksamhet till veterinären, räddningstjänsten och den förbipasserande ”räddande ängeln”. ”Tack Thomas som plötsligt på kvällen blev akut veterinärassistent och hästskötare”, skriver Ina Bromander.

Efter att ha fått skjuts till Ultuna av en vän som kom med bil och trailer fick äventyret dock ett tragiskt slut. ”Tack till Ultuna som gjorde allt de kunde för att rädda mitt sto, men tyvärr gick det inte vägen och hon behövde somna in på operationsbordet”, skriver Ina Bromander.

Hon söker nu en amma till SWB-fölet som står kvar på Ultuna i Uppsala. Se inlägget här under.

Stoet som dog hette Eugenie (f-09 e Santano-Ferro, uppf L. Marcelis) och var precis seminerad med Donkey Boy.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden