Nyheter
22 april 2020 19:39

”Hästarna kom ut med blodiga huvuden”

ChockartatSabina Svärd var tidigare landslagsryttare i fälttävlan men sadlade om till islandshästar för tio år sedan. För några dagar sedan tog hon emot sin första häst direkt från Island. Men när de fullpackade hästcontainrarna lastades ur fick hon en chock. "Vi ska vara duktiga på djurskydd i Sverige och ändå ser det ut så här", säger Sabina Svärd.

”Hästarna kom ut med blodiga huvuden”
Sabina Svärd med Mídas Frá Hléskógum, den importerade unghingsten som klarade sig relativt bra under resan. Foto: Privat

Sabina Svärd red under flera år i landslaget i fälttävlan och har även ridit SM i dressyr. För tio år sedan sadlade hon om till islandshästar och idag driver hon Stall Swärdslilja tillsammans med maken Matthias Farenholtz utanför Västra Karaby i Skåne. Fokus är in- och tillridning av islandshästar, träning och kurser samt försäljning i liten skala.

I måndags skulle paret hämta hem sin första direktimporterade islandshäst som kom med flyg till Norrköping från Reykjavik. Spända av förväntan ville de vara på plats i tid och lagom till urlastningen var de framme. Glada i hågen började de filma den lyckliga händelsen, men snart förbyttes glädjen till bestörtning.
– De hade stoppat in fem hästar i containrar som var gjorda för tre, många hästar stod lösa utan mellanväggar och kom ut med blodiga huvuden och sårskador överallt. Det såg hemskt ut. En häst var så illa skadad att det kom blod ur containern, berättar Sabina Svärd.

”Jag vet bara vad jag såg”

Efter att den första chocken nu har lagt sig, har hon försökt nysta i hur det kan få gå till på det här viset. I en diskussionsgrupp med andra aktiva islandshästmänniskor på Facebook har hon förstått att det här kanske inte var en engångsföreteelse. En efter en vittnar om hur andra hästar som åkt från Island och landat i Norrköping fraktats på samma sätt. Många har även drabbats av skador, den ena värre än den andra.
– Jag vet inte hur det har gått till på tidigare flyg, jag vet bara vad jag såg. Och så här får det bara inte gå till. Vi ska vara duktiga på djurskydd i Sverige och ändå ser det ut så här. Det gör mig både förbannad och ledsen.

”Första och sista gången”

– Jag vet bara att man aldrig skulle acceptera detta om det handlade om stora hästar. Men här trycker man in fem islandshästar lösa på samma yta som man ställer en stor häst.
– Om en får panik så har de ingenstans att ta vägen och här måste de ha hoppat på varandra, säger Sabina Svärd.

Innan hon har fått klart för sig att hästarnas välfärd kan säkras under resan från Island till Sverige vet hon i alla fall en sak:
– Det var både första och sista gången vi hämtade hem en häst från Island på det här sättet.

Ridsport söker Jordbruksverket med flera aktörer för att få deras syn på händelsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden