Världen
6 februari 2014 18:15

Hästarna ska själva ge svar

Täcke eller inte täcke? I Norge ska hästarna själva ge besked. Där pågår försök där hästarna ska svara på frågan om de fryser och i så fall under vilka förhållanden.

Under förra vintern fick 16 hästar vid forskningsstationen Bioforsk Nord Tjøtta under varierande väderförhållanden välja om de ville stanna ute, gå in i ett rum med värmelampa eller in i ett rum utan lampa.

Hästarnas val noterades under olika väderförhållanden och resultatet visade att fler hästar valde rummet med värmelampan under dagar med minusgrader och nederbörd. Under kalla dagar med uppehållsväder stannade hästarna ute i 70 procent av observationerna. Kombinationen kyla och nederbörd ansågs därmed svårare för hästar att klara än torr kyla. I vinter görs försöket om men med hästar som är täckesklädda.

I ett annat försök har en tränare lärt 13 hästar att skilja mellan tre olika symboler som betyder täcke på, täcke av eller ingen förändring. Genom att nudda vid önskad symbol kan alltså hästarna visa vad de vill. Försöket pågår fortfarande men har redan visat att hästarnas val förändras beroende på utetemperatur, nederbörd, vind och sol.

Det verkar också finnas individuella och rasmässiga skillnader och hästens val är inte alltid det som ägaren gissar. Det har visat sig att antalet hästar som vill ta bort täcket ökar när solen skiner och ju mildare temperatur det är. Ingen av hästarna ville däremot ta bort täcket under blåsiga vinterdagar med nederbörd skriver ATL med Norsklandbruk.no som källa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-