Sverige
5 april 2018 12:38

Hästceller del av polisanmäld härva

PolisutredningEn professor på Karolinska Institutet hade hästceller i ett laboratorium avsett för annan verksamhet – något KI inte kände till. Professorn misstänks ha ”agerat etiskt klandervärt” och nu är saken en del av ett ärende som är överlämnat till polisen.

Hästceller del av polisanmäld härva
Foto: Ulf Sirborn/KI

Aftonbladet berättar om Karolinska Institutets internutredning, som har lämnats över till polisen. Den startades då ledningen misstänkte att något inte stämde och visade att ”etiskt tveksamma metoder” misstänks ha använts på arbetsplatsen, där olika former av sidoprojekt pågick.

En professor, vars arbete inte har med hästar att göra, ska ha haft tillgång till 20 miljoner hästceller och hästbenmärg och utfört arbete med dessa i Karolinskas laboratorium utan etiskt godkännande.

Professorns sambo, med hästbakgrund men utan medicinsk kompetens, ska också ha befunnit sig i laboratoriet. Vidare sitter professorn och sambon i styrelsen för ett bolag tillsammans med bland andra en veterinär. Korrespondens kring forskningen har pågått mellan personerna i bolaget, som bland annat har tillverkning och försäljning av läkemedel i sin verksamhetsbeskrivning enligt Aftonbladet.

Vad var syftet med arbetet med hästcellerna? Någon form av affärer?
– Jag kan inte kommentera det närmare eftersom det ingår i brottsutredningen. Undersökningen får visa det – vi är också nyfikna på svaret, säger Peter Andreasson, presschef på KI till Ridsport och fortsätter:
– Det ligger dock nära till hans att tro att det gäller någon form av verksamhet för att utveckla någon behandlingsmetod. Det är svårt att tänka sig att det bara var för skojs skull.

Hur visade sig att det var just hästceller?
– Det uppdagades i samband med misstanke för andra brott. Hästcellerna har funnits i ett labb avsett för annan verksamhet och det här var något vi inte kände till.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden