Sverige
4 december 2019 14:42

Hästens framben var ihopbundna – ryttaren avstängd

DisciplinnämndenSvenska Ridsportförbundets disciplinnämnd stänger av en ryttare i nio månader. Detta efter att överdomaren hittat ryttarens häst med ihopbundna framben i transporten på en lokal hopptävling.

Hästens framben var ihopbundna – ryttaren avstängd
Att ryttaren inte kände till Jordbruksverkets regler saknar enligt Disciplinnämnden betydelse. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Det var i samband med en lokal hopptävling i september som överdomaren fann en orolig häst med ihopbundna framben i en transport. Hästen var även fastsatt i grimman vid nacken så att den inte kunde resa huvudet.

Ryttarens medhjälpare kom till transportparkeringen och knäppte loss hästen. Senare kom även ryttaren och undrade om överdomaren tyckte det var bättre att hästen sparkade ihjäl sig och bröt nacken.

Ryttaren stängdes av, fick ett gult kort och straffavgift på 1 000 kronor – och upplystes om att en anmälan till Disciplinnämnden skulle göras.

I samband med anmälan säger sig ryttaren vara mycket ledsen över det som har hänt och medger att hästen har varit bunden vid frambenen och nacken. Banden var i nylon med ludd. Hästen hade en vanlig halsrem som enligt ryttaren satt löst. Syftet var att hindra hästen från att hoppa över frambommen.

Ryttaren var orolig för att hästen skulle kunna skada sig själv, eftersom den inte hade tävlat på länge och var taggad och orolig. Enligt ryttaren har hästen inte varit bunden under resan till tävlingen utan endast i transporten på tävlingsplatsen.

Överdomarens berättelse får stöd av de bilder som bifogats anmälan, liksom ryttaren egen berättelse. Huruvida halsremmen varit löst fastsatt saknar dock betydelse för nämndens beslut.

Att binda fast en hästs ben och även begränsa dess möjligheter att höja huvudet strider mot Jordbruksverkets regler. Hästens hälsa och välfärd ska enligt Code of Conduct alltid sättas främst. Att genom så kallad hobbling begränsa en orolig hästs rörelsefrihet i stället för att exempelvis ta ut och leda den är att betrakta som otillåten hantering av häst enligt TR I moment 174.3.

Disciplinnämnden ser mycket allvarligt på händelsen och har varit helt enig i sin bedömning. Någon annan påföljd än avstängning är inte aktuellt. Ryttaren stängs av i nio månader med stöd av TR I moment 191.2.3.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden