Sverige
23 april 2019 12:26

”Hästens perspektiv finns inte med i ridundervisningen i dag”

DisputerarMari Zetterqvist Blokhuis, som tillsammans med tre andra forskare fick dela på 7,5 miljoner kronor från Östersjöstiftelsen, disputerar den 3 maj. Forskningen handlar kommunikation mellan häst och ryttare.
"Jag skulle vilja att ryttaren lär sig mer om att tolka hästens signaler – hur man får med sig hästen", säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

”Hästens perspektiv finns inte med i ridundervisningen i dag”
Mari Zetterqvist longerar Cassandra Tynkkynen Blomberg på Caseys Boy. Foto: Roland Thunholm

Hallå där…
….Mari Zetterqvist Blokhuis, som fick huvudparten av 7,5 miljoner kronor som avsatts till forskning om kommunikation mellan ryttare och häst.

Vad har du gjort för alla miljoner?
– Det blev ett väldigt stort projekt, som jag har arbetat med på heltid sedan hösten
2014. Eftersom jag har undervisat i pedagogik på Strömsholm ville jag först titta på hur ryttaren beskriver sin kommunikation med hästen, och i nästa steg hur man lär ut den här kommunikationen som tränare.

Hur fick du idén till projektet?
– Efter min tidigare forskning om ryttarens sits ville jag titta närmare på kommunikationen mellan ryttare och häst. Jag och tre andra forskare sökte pengar från Östersjöstiftelsen och lyckades få 7,5 miljoner kronor i anslag.

Hur gick projektet till?
– Jag följde nio dressyrtränare och tre av varje tränares elever. Jag filmade lektioner med de 27 ekipagen, djupintervjuade ryttarna och tränarna, där ryttarna fick beskriva hur de kommunicerar med hästen. De hade dock svårare att berätta vad hästens roll var i kommunikationen.

Vad kom du fram till, och hur går du vidare?
– Att hästens perspektiv inte finns med i ridundervisningen i dag. Jag skulle vilja att ryttaren lär sig mer om att tolka hästens signaler – hur man får med sig hästen. Det är oftast en underförstådd kunskap som är svår för tränaren att förmedla, en intuition eller känsla. Som att beskriva hur man cyklar.
– Jag tror att man måste vara mer uppmärksam på hästen, att läsa av den. Att redan på ridskolan få lära sig att titta på hästen, vad signalerar den nu? Men jag har inte kommit fram till exakt hur man ska göra den delen mer tydlig i undervisningen än.

Kort om

Mari Zetterqvist Blokhuis

  • Namn: Mari Zetterqvist Blokhuis.
  • Ålder: 67 år.
  • Bor: Skokloster.
  • Gör: Ridlärare med en fil kand i pedagogik.
  • Aktuell: Disputerar den 3 maj med sin avhandling ”Interaktion mellan häst, ryttare och tränare – ett utmanande pussel” ( I senaste numret av Ridsport kunde man få uppfattningen att hon redan har disputerat, vilket alltså inte stämmer).

Artikeln publicerades första gången i ridsport nr 7/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden