Veterinärt
13 augusti 2017 06:18
Ridsportplus

Hästens skelett inte klart förrän vid sex års ålder

På utsidan kan man inte avgöra om en musklad och välutvecklad häst är färdigvuxen inuti.
Helt klart är hästens skelett inte förrän i sexårsåldern. Det gäller för alla hästraser.

Hästens skelett inte klart förrän vid sex års ålder
Skelettet består av levande benvävnad som omsätts under hela livet, delvis beroende på hur det belastas. På bilden Christian K och Peder Fredricsson på väg över vattenhindret vid Nations Cup -hoppningen i Falsterbo 2017. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det tar lång tid innan fosterstadiets brosk successivt har omvandlats till benvävnad hos häst. 
Skelettet består av levande benvävnad som omsätts under hela livet, vilket sker både i de platta benen och i de långa rörbenen. Tillväxten sker både på bredden och på längden. Helt förbenat är skelettet när de sista tillväxtbrosken har ersatts av ben, vilket inträffar vid cirka sex års ålder.

Nerifrån och upp
Rörbenen finns i hästens extremiteter och tillväxtzonerna i dem sluter sig nerifrån och upp. Processen börjar nära hoven, så att kron- och kotben sluter sig först, vid sex till nio månaders ålder, därefter fortsätter det uppåt. Sist sluter sig benkammen på framsidan av skankbenet under knäet, det sker vid cirka 30–38 månaders ålder.
I ryggkotpelaren och nacken sluter sig tillväxtzonerna mycket senare, först vid sex års ålder. 

Gäller alla raser
Detta förlopp gäller alla raser. Även ponnyraser och andra som räknas som långsammare i sin utveckling, har i princip samma slutningsgrad i tillväxtzonerna. Mankhöjden och halsens längd kan dock påverka detta, så att på en storvuxen häst med lång hals tar det ännu längre tid innan de sista tillväxtzonerna har slutit sig.

Utsätt skelettet
För att benet ska bli tillräckligt starkt för att tåla framtida påfrestningar bör det utsättas för viss ansträngning under omvandlingsprocessen. De delar av skelettet som belastas och används, anpassar sig till detta och blir starkare, medan de som inte används kommer att bli svagare. 

Sådan ansträngning och aktivering bör ske med gradvis ökning, så att skelettet hinner anpassa sig.  Optimalt är att den unga hästen rör sig fritt i kuperad terräng under uppväxten. När hästen vänjs vid ryttare vid cirka tre års ålder, ska detta ske under korta stunder två, tre dagar i veckan – mer en kroppslig och mental tillvänjning än direkt träning.

Även den fortsatta aktiveringen bör vara allsidig och ske med hänsyn till att det tar lång tid innan hästens skelett är klart.  Med tanke på att ryggens tillväxtzoner är de som sluter sig senast, bör uppsutten träning växlas med tömkörning, longering och löshoppning ända upp till vuxen ålder.  Mellan träningspassen behöver hästens kropp tid för återhämtning.

Text: Ingrid Andersson i samarbete med veterinär Charlie Lindberg.


Denna text publicerades första gången den 10 augusti, i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden