Sverige
10 augusti 2021 09:03
Ridsportplus

Hästföretagare får fängelse för grovt bokföringsbrott

DömdEn hästföretagare och ryttare döms till fängelse för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Däremot frias han från att ha lurat en köpare i samband med en hästaffär.

Hästföretagare får fängelse för grovt bokföringsbrott
Mannens verksamhet omsatte miljoner, men han bokförde ingenting. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästföretagaren som är verksam i mellansverige är ett relativt känt namn, och han har levt på sin hästverksamhet i många år. Men han har inte skött sin bokföring.

Mellan åren 2016 och 2018 har han sålt eller förmedlat ett 30-tal hästar till ett värde av 2,6 miljoner, betalat ut över 50 000 i löner till anställda, tjänat pengar på ridlektioner samt även haft kostnader för stallhyra och foder på närmare två miljoner, enligt domen.

Under dessa år har han lämnat in momsdeklarationer, men inte upprättat någon annan bokföring. I maj 2018 gjorde Skatteverket en razzia i mannens bostad och sedan dess har polisutredningen pågått.

Ansåg inte att det var bokföringsplikt

Hästföretagaren har hela tiden förnekat brott. Hans förklaring till tingsrätten är att han inte anser att han bedrivit bokföringspliktig verksamhet. De flesta hästarna har han bara förmedlat mot provision, och om de stått uppstallade hos honom en längre tid blev det ingen vinst eftersom han stod för kostnaderna.

Han har berättat att ekonomin var en kamp varje månad, och att hans föräldrar och sambo har hjälpt till ekonomiskt. Hans hästintresse har aldrig genererat något överskott och de pengar han fått har gått till kostnader.

Han sade också vid rättegången att han inte har några kunskaper om att driva företag, och att han har varit av uppfattningen att man ska ha en bokföring om det man gör genererar pengar. Det gjorde det aldrig för honom. Han ansåg att det han gjorde var hobbyverksamhet.

Måste inte gå med vinst

Tingsrätten skriver i sin dom att mannen har ägnat sig åt näringsverksamhet, och att en sådan inte måste gå med vinst. Det räcker med att den har ett vinstsyfte.

Han döms till åtta månaders fängelse för grovt bokföringsbrott i två fall, bokföringsbrott i ett fall samt försvårande av skattekontroll. Han får också näringsförbud i tre år.

Frias från grovt bedrägeri

Däremot frias mannen från ett åtal om grovt bedrägeri i samband med en hästförmedling. Köparna hävdade att de betalat mycket mer till hästföretagaren än vad han hade köpt hästen för, men uppgifterna gick isär så mycket om vem som hade sagt vad, så tingsrätten konstaterar att åklagaren inte lyckas bevisa att det rör sig om grovt bedrägeri.

Hästföretagaren frias därmed på den punkten.

Domen är överklagad till Svea Hovrätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden