Sverige
9 november 2021 06:26

Hästforskning prisad för ”nytta för näringen”

ForskningNu är det klart vilka som får Stiftelsen Hästforsknings utmärkelser Årets hästforskningsprojekt och Årets hedersomnämnande.

Hästforskning prisad för ”nytta för näringen”
Hästar i trafiken är inte sällan en farlig kombination. Nu har studie om detta prisats. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Getty Images/iStockphoto

Utmärkelsen Årets hästforskningsprojekt går i år till projektet Hest i Trafikk som har genomförts under ledning av Eva Burstad, Nord Universitet. Detta berättas i ett pressmeddelande.

Studiens frågeställning var hur häst, hästekipage och trafik samspelar samt vilka åtgärder som behövs.

I studien sågs att trafikrelaterade olyckor i dag är underrapporterade och att åtgärder och förändringar i lagstiftningen behövs samt att samspelet mellan trafikanter och hästekipage behöver förbättras.
– Projektet har haft en god forskningssamverkan med branschen och interagerat flitigt med nyckelpersoner som trafikskolelärare, körkortsexaminatorer, trafikskolechefer och beslutsfattare för att rådande situation skall förbättras. Projektet som genomfördes i Norge kan även bidra med idéer om hur situationen för hästekipage i trafiken kan förbättras i Sverige och andra länder, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning i pressmeddelandet från stiftelsen.

Studie om avmaskning

Årets hedersomnämnande går till det norsk-svenska projektet Selektiv avmaskning mot blodmask – risker och möjligheter som har genomförts under ledning av Eva Tydén, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Heidi Enemark, Veterinærinstituttet.

Den stora blodmasken, Strongylus vulgaris, anses vara hästens farligaste parasit och har liksom många andra parasiter utvecklat resistens mot avmaskningsmedel. Därför rekommenderas selektiv avmaskning. Den prisade studien visade bland annat på behovet av att identifiera stor blodmask med odling eller PCR-diagnostik samt god effekt vid mockning av beteshagen två gånger per vecka.

”Samla kompetenserna”

– I detta samverkansprojekt har man förutom att samla kompetenser från båda länderna även nyttjat tillfället för samverkan till att göra parallella studier för parasitförekomst i två olika länder med olika avmaskningsrutiner. Projektets resultat har även resulterat i handfasta råd för den enskilda hästägaren eller hästhållaren för reducerad parasitförekomst genom regelbundna mockningsrutiner av hagar, säger Lina Bengtsson.

Det är Stiftelsen Hästforskning som delar ut priserna i syfte att premiera projekt som bidragit med tydlig nytta för näringen. Priset består av ett stipendium på 25 000 kronor samt diplom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden