Världen
8 september 2021 10:23

Hästmaskmedel används mot covid-19 

DesinformationAntalet recept på hästmaskmedlet ivermektin har skjutit i höjden i USA. Uppfattningen är att medlet hjälper mot covid-19. Det finns dock inga som helst bevis för att medlet skulle ha effekt – och felaktig användning kan i värsta fall leda till döden.

Hästmaskmedel används mot covid-19 
Efter medierapporterna och publikationerna har EMA granskat det vetenskapliga underlaget gällande användning av ivermektin mot covid-19. Foto: Paula da Silva/aand.nl

Trots avrådan från myndigheterna används hästmaskmedlet ivermektin mot covid-19 i USA. Landets motsvarighet till Giftinformationscentralen har fått in ett antal samtal gällande användning av ivermektin mot sjukdomen. Märk väl att det inte finns några som helst bevis för att maskmedlet skulle kunna förebygga eller behandla covid-19.

– Mitt första jobb var att mocka stallet på en hästgård. Att äta hästmaskmedel är under alla omständigheter helt galet, sa Kentuckys guvernör Andy Beshear till tidningen Insider tidigare i veckan.

Antalet recept på ivermektin var mer än 24 gånger högre i augusti i hela USA jämfört med hur det såg ut före pandemin. Detta enligt den amerikanska smittskyddsenheten CDC. Felaktig användning av läkemedlet kan enligt CDC orsaka hallucinationer, krampanfall, koma och död.

– När det handlar om desinformation är det här ingen röd eller blå fråga. Det handlar om fakta kontra fiktion eller till och med förnuftigt kontra galet, sa den demokratiske guvernören Beshear under ett framträdande hos NBC News.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA avrådde redan i början av året från att använda ivermektin mot covid-19. Detta efter att ha granskat aktuell forskning på området.

Läs mer om EMA:s avrådan och forskningen hos Läkemedelsverket.

Fotnot: I EU är ivermektin i tablettform godkänt för behandling av vissa parasitinfektioner hos människor medan ivermektin hudpreparat är godkända för behandling av hudåkommor som rosacea.
Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden