Sverige
16 juli 2021 09:10

Hästpass och avmaskningsmedel stulna från ridklubb

StöldVem har nytta av hästpass och avmaskningssprutor? Det frågar sig personalen på ridklubben i Nordanstig.

Hästpass och avmaskningsmedel stulna från ridklubb
Hästpass är ett måste – något som gör att ridklubben måste göra sitt bästa för att få fram nya. Foto: Roland Thunholm

Sadelstölder är relativt vanliga – men att hästpass stjäls är mer ovanligt. Men att pass stals var precis vad som hände på Harmångers ridklubb, där hänglås klipptes upp till alla skåp.

– Vi trodde ju att det skulle vara mer hästprylar borta, men istället har man tagit hästarnas pass och tio avmaskningssprutor för häst, säger Helena Hansson på Harmångers ridklubb till Hudiksvalls tidning.

Förutom medicinen och värdehandlingarna hade tjuvarna fått med sig headset, högtalare och verktyg. Oavsett om passen ska användas till illegal slakt eller om det handlar om någon sorts busstreck kommer stölden att leda till sämre ekonomi och stort merarbete för klubben.

– Det här är ju inget som någon annan har någon större glädje av, men för oss är det en kostnad för cirka 2 000 kronor per pass, säger Helena Hansson till Hudiksvalls tidning.

Klubben ville köpa en ny häst, men nu går pengarna till installation av larm samt till  nya pass. I vissa fall, om inte det går att se bevis för hästarnas vaccineringar, kan det bli fråga om att börja från noll och grundvaccinera. Dessutom är en del av hästarna födda utomlands så det kan bli ett svårt pussel att lägga innan de nya passen finns på plats.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden