Världen
14 september 2015 06:00

Hästprylars ursprung granskas

Sveriges Radios program Kaliber avslöjar i dag hur träns, schabrak och andra hästprodukter tillverkas under dåliga arbetsförhållanden i Indien. Detta pågår trots att de svenska företagen säger att de har uppförandekoder som kontrolleras. Lyssna på programmet här.

Hästprylars ursprung granskas
De indiska lagkraven säger att alla medel ska vidtas för att förhindra att brand uppstår och sprids. Verkligheten i fabrikerna för ridsportutrustning är en annan, visar Kalibers granskning.

På senare år har priserna gått ner på ridsportutrustning, och flera stora lågpriskedjor har börjat sälja billig utrustning.
– I dag kan du köpa ett träns för 149 kronor, och det är lika mycket som för 30 år sedan. Ändå tror jag att många i ridsportvärlden inte ens har funderat på vem som betalar priset för att vi köper så billigt, säger Veronika Karlsson, reporter på Kaliber och själv ryttare och hästägare.

Hon och kollegan Matilda Eriksson-Rehnberg har besökt fabriker i staden Kanpur i norra Indien, en stad med en hundraårig tradition av tillverkning av sadlar och träns, men numera också ett centrum för tillverkning av schabrak, täcken och ridsportkonfektion.
– Det handlar om en stor, överbefolkad industristad med fattigdom och miljöförstöring, summerar Veronika Karlsson.

I fabrikerna såg de hur människor arbetade under dåliga arbetsmiljöförhållanden, utan skyddskläder eller skyddsutrustning, långtifrån de uppförandekoder som de svenska återförsäljarna hänvisar till.
– Det här handlar om en bransch som inte har koll på eller som har struntat i att arbetsförhållandena inte är schysta. Vi köper billig ridsportutrustning, och det är de anställda i Kanpur som får betala priset, säger Veronika Karlsson.

Programmet ”Made in India – om ridsportens smutsiga baksida” sändes måndagen den 14 september klockan 10 i Sveriges Radio P1. Det går också att höra programmet här  eller i appen Sveriges Radio Play.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden