Hoppning
11 mars 14:37

Hästskötare talar ut om missförhållanden hos elitryttare

LarmarFlera hästskötare som jobbat hos en manlig svensk elitryttare i hoppning berättar i en artikel hos Sportbladet om hur de vid flera tillfällen bevittnat hur ryttaren behandlat sina hästar illa.

Hästskötare talar ut om missförhållanden hos elitryttare
Den manlige hoppryttaren ska ha misskött hästarna under en längre tid. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock/Azaliya

Sportbladet har pratat med fem hästskötare som jobbat hos hoppryttaren – kvinnorna larmar alla om flera fall av oerhört hård hantering av hästarna.

Det rör sig bland annat om mannen ska ha piskat hästarna blodiga vid flera tillfällen, straffridit dem efter dåliga resultat på tävlingsbanan och kastat en hammare på en häst som inte ville stå still vid skoning. Många hästar hade vid flera tillfällen såriga munnar, efter hård ridning, och ryttaren ska ha försökt hoppa en häst som var sederad.

Under straffridningen krävde ryttaren att hästarna skulle galoppera så fort som möjligt för att sedan tvärnita.
– Om inte resultaten blev bra så flippade han ur. Första gången han red dem hemma efter tävling straffred han dem. Lyssnade hästen inte på en millisekund så sparkade han den i sidorna 20 gånger. Då rusade den fram. Blev den stark då så slet han den i munnen. Hästarna blev livrädda. Det kunde vara en tisdag – två dagar efter tävlingen, säger en av hästskötarna till Sportbladet.

Hästskötarna vittnar också om att mannens hästar fick för lite grovfoder, och att de gav hästarna extra hö i smyg.

Nekar till anklagelserna

Enligt Sportbladet har hoppryttaren meriter på allra högsta nivå, driver ett tävlingsstall och samarbetar med ett stort svenskt företag. Han driver sin verksamhet tillsammans med en nära anhörig.

När tidningen sökt ryttaren svarar han att ”det inte är något han känner igen”. I ett senare mailsvar hänvisar ryttaren till att hans verksamhet drivs enligt Ridsportförbundets och Jordbruksverkets regler.

Det är ännu oklart om händelserna hos elitryttaren anmälts till Länstyrelsen eller polisen.

Ridsportförbundet kommenterar

Under eftermiddagen la Svenska Ridsportförbundet ut en kommentar på sin sajt.

”Svenska Ridsportförbundet ser mycket allvarligt på de uppgifter som publicerats i Aftonbladet idag 11 mars, om en anonym hoppryttare som enligt artikeln varken ska ha behandlat sina hästar eller sina anställda väl.

– Det här är oerhört allvarliga uppgifter, som går emot allt vad svensk ridsport står för. Nu försöker vi få mer information om vad som har hänt, så att vi kan agera utifrån det, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.”

Ridsport söker den aktuelle ryttaren för en kommentar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden